Slížek o Facebooku: Ze sítě sdílející koťátka vyrostl monopol s politickou silou

David Slížek

Facebook se nachází pod palbou, má se totiž vzdát Instagramu i WhatsAppu. Federální úřady a pět amerických států žalují Zackerbergovu společnost kvůli monopolnímu chování. Viní je ze zneužití trhu a žádají, aby Facebook zmíněné platformy prodal. S monopolním postavením souhlasí i šéfredaktor webu Lupa.cz David Slížek. Tato sociální síť má podle něj okolo tří miliard uživatelů měsíčně, necelé dvě miliardy se k němu přihlásí každý den. To jsou čísla, která žádná jiná sociální síť nemá, řekl Slížek v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Společnost Facebook koupila Instagram v roce 2012, aplikaci WhatsApp o dva roky později. Podle Slížka se to pro jejich uživatelé zdá být na první pohled pohodlné. „Služby jsou nějakým způsobem propojené, například Facebook propojuje chatovací komunikaci z Messengeru a Instagramu do jedné platformy, takže si uživatelé mohou psát napříč těmito službami,“ uvedl jako příklad.

Důvod, proč se Facebook nachází pod palbou, podle něj ale tkví v tom, že společnost vyrostla do obrovské velikosti a má tendenci potlačovat jakoukoliv konkurenci, která by ji mohla ohrozit.

„Žaloba, která padla na Facebook, říká, že se snaží všemožnými způsoby potlačit vznik jakýchkoliv nových služeb, které by ho mohly ohrozit a které by ve výsledku mohly být pro uživatele lepší. Potlačuje konkurenci a tím i škodí uživatelům, protože nedostanou služby, které by mohly být lepší než Facebook,“ vysvětlil Slížek jádro sporu.

Facebook pod palbou politiků

Nákup Instagramu a WhatsAppu před několika lety Federální obchodní komise odsouhlasila. Nyní podává žalobu. Podle Slížka je to proto, že se situace za posledních několik let změnila.

„Facebook se dostal na úroveň politické otázky ve Spojených státech a nejenom tam se řeší, jakým způsobem dokáže šíření informací i dezinformací ovlivňovat rozhodování lidí. Také se mluvilo o tom, jak dokážou sami politici prostřednictvím placených reklam a cílení na určité uživatele ovlivnit jejich názory a výsledky voleb,“ řekl šéfredaktor Lupa.cz a dodal, že se za několik let ze sociální sítě, která sdílela obrázky koťátek, stala služba, která může mít dost zásadní politické dopady.

Proto si myslí, že zájem o Facebook ze strany různých regulačních úřadů a politiků je daleko větší než dřív. „Uvědomili si, že se jedná o sílu, se kterou musí nějak počítat a z jejich pohledu je možné, že se snaží ji nějakým způsobem omezit,“ dodal.

Jak celá kauza dopadne, Slížek netuší, ale myslí si, že se Facebook a úřady domluví a nedopadne to tak dramaticky. „Ale možné je dnes opravdu všechno,“ řekl šéfredaktor Lupa.cz David Slížek.

Tagy: