Důchod Evě nestačí ani na zálohy za elektřinu. Schillerová cupuje vládu, Pekarová radí dávky

Seniorka Eva z Karlových Varů musela odpojit elektřinu, topí v kamnech.

Eva má vyšší zálohy než důchod, co radí Pekarová a Schillerová?

Ceny energií ohrožují zejména osamělé seniory. Proto moderátorka Partie na CNN Prima NEWS Terezie Tománková ukázala političkám ve studiu příběh ženy, která má důchod 12 900 korun a zálohy na energie 19 tisíc. Seniorka kvůli nouzi vše vypnula a v současnosti topí jen darovaným dřevem. Jak reagovala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO)?

„Říkala jsem si, že to nějak ustojím, ale kdyby mi příští měsíc strhli stejnou částku, tak je to v háji,“ líčila důchodkyně Eva Šmídová, které se kvůli nedoplatku za elektřinu zvýšily zálohy na 19 tisíc korun. „Mně je 82 a už si nemůžu přivydělat. Teď mi volala jedna paní, že mi daruje dřevo, že ho přiveze. Tak jsem řekla, že moc děkuju, budu to potřebovat,“ sdělila důchodkyně.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové uvedla, že „doufá, že paní ví, jestli má nárok na další sociální dávky“. „Ve chvíli, kdy jí nestačí příjem, což je evidentní, je možnost obrátit se na stát a žádat pomoc ze sociálního systému,“ sdělila Pekarová s tím, že záloha ve výši 19 tisíc korun je nehorázně vysoká. „Myslím, že by měla být podrobena přezkumu,“ dodala k případu ženy Pekarová.

Seniorce v nelehké situaci již pomohla nezisková organizace Člověk v tísni. Ta se spojila s dodavatelem energií a pro paní Evu zajistila opětovné snížení záloh na zhruba pět tisíc korun od letošního prosince.

Vláda musí mít připravené peníze

Jenže ani sociální dávky nemusí znamenat řešení. „Dostávám denně mnoho zpráv. Podobné příběhy nebo ještě horší, je to katastrofa. Absolutně se zpožďují dávky, o kterých mluví zástupci koalice,“ řekla bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Podle ní je navíc kuriózní, že jí občané posílají odpověď z České správy sociálního zabezpečení, že je to kvůli tomu, že prezident Miloš Zeman vetoval zákon o státním rozpočtu. „Oni tím pádem nemají peníze. Vláda musí mít připravené peníze. Vymlouvat se na prezidenta, co to je?“ dodala Schillerová.

Její slova si však nenechala Pekarová Adamová líbit: „To není žádná výmluva, je to skutečně veto prezidenta,“ reagovala Pekarová.

Celou debatu obou političek, v níž se dotkly také prezidentských voleb nebo zrušení EET, si můžete pustit v úvodním videu tohoto článku.

Tagy: