Záměna pacientek na Bulovce: Nemocnice musela zveřejnit výši odškodného, jde o miliony

Pražská Fakultní nemocnice Bulovka, ve které v březnu došlo k záměně pacientek, musela zveřejnit výši odškodného, na kterém se v září s dotčenou ženou dohodla. Žena, které lékaři kvůli záměně provedli potrat, dostala přes 2,3 milionu korun. Informoval o tom web iDnes.cz.

V březnu došlo v pražské Fakultní nemocnici Bulovka k záměně pacientek, což vedlo k potratu jedné z nich. Odpovědnost tehdy měli nést dva zaměstnanci. V září se nemocnice s dotyčnou pacientkou dohodla na mimosoudním vyrovnání, výši odškodného ale nezveřejnila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Bulovce poteče krev, vyhrožoval bývalý zaměstnanec nemocnice. Policisté ho zadrželi

O informaci proto nemocnici požádala advokátka Zuzana Candigliota, která často zastupuje poškozené pacienty proti nemocnicím, informoval web iDnes.cz. Ta cizinku, která přišla o dítě, sice nezastupovala, ale má v ruce plné znění dohody o narovnání mezi ženou a nemocnicí.

„Nikdo nezveřejnil částku, kterou nemocnice zaplatila. Proto jsem o celý dokument požádala podle zákona číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Je v zájmu veřejnosti znát výši částek v podobných případech. Lidé by měli vědět, co mohou požadovat a očekávat,“ vysvětlila Candigliota.

Výše odškodného, které dohromady činí 2 348 838 korun, je součtem několika položek. Jde o náhradu za bolestné, duševní útrapy, ztrátu výdělku, náklady na pohřeb a uložení lidských pozůstatků na dobu deseti let či právní zastoupení.

Mluvčí Bulovky Eva Libigerová sumu nepotvrdila ani nevyvrátila. „Vzhledem k podepsané dohodě o mlčenlivosti se k výši vyplacené částky nemohu vyjádřit,“ sdělila.

Obě zaměněné ženy byly cizinky původem z Asie, které trvale žijí v Česku. Jedna přišla na běžnou kontrolu v těhotenství, druhá na takzvanou kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze tak i ukončit těhotenství. Personál ale ženy zaměnil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Léky v zaplavených oblastech mohou chybět. Válek popsal, co v takové případě dělat

Tagy: