Nemocnice o okolnostech záměny pacientek: Odpovědnost nesou dva zaměstnanci, chyby se stávají

Zástupci Bulovky vysvětlili okolnosti tragické záměny.

Vyjádření Bulovky k tragické záměně

Šlo o lidskou chybu dvou zaměstnanců. Během čtvrtečního brífinku to řekli zástupci pražské Fakultní nemocnice Bulovka k záměně pacientek na gynekologicko-porodnické klinice. Kvůli ní jedna z žen minulý týden absolvovala zákrok, při němž potratila. Podle nemocnice má jednoznačné právo na odškodnění.

„Došlo k nešťastné záměně dvou pacientek. Poškozené pacientce i její rodině se hluboce omlouváme. Tohle se nemělo stát. S pacientkou jsme od samotného počátku v kontaktu. Byla jí poskytnuta psychologická pomoc a zároveň jsme nabídli právní pomoc. Je naprosto bez diskuse, že jí náleží odškodnění,“ uvedl během brífinku ředitel Bulovky Jan Kvaček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Noční můra, hodnotí chybu Bulovky Šťastný. Dostál vysvětlil výpočet „ceny“ ztraceného života

Obě zaměněné ženy byly podle médií cizinky původem z Asie, které trvale žijí v Česku. Jedna přišla na běžnou kontrolu v těhotenství, druhá na takzvanou kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze tak i ukončit těhotenství. Personál je ale zaměnil. Podle Kvačka jsou v případě klíčová dvě lidská pochybení ze strany zaměstnanců.

„Okolnosti byly složité i kvůli jazykové bariéře. Nejprve nastala první chyba, tu měl napravit kontrolní proces nemocnice. Zásadní je, že v důsledku dalšího lidského pochybení kontrolní proces nezafungoval. Zaměstnanec byl proškolen, proces ale nedodržel. Uděláme vše pro to, abychom kontrolní proces do budoucna posílili. Jistě přijdeme s návrhy na vylepšení. Zmíněných dvou zaměstnanců se budou týkat další pracovněprávní kroky,“ řekl Kvaček.

Pět pracovníků nemocnice je podle nemocnice po tragické události mimo službu. Jeden z nich dobrovolně. Podle vedení nemocnice je smutná událost silně zasáhla. Kvaček sdělil, že i na půdě nemocnice je chybování přirozené a dochází k němu. „Systém je ale nastaven tak, že když někdo udělá chybu, je tam další člověk, který ji má napravit. S ohledem i na soukromí pacientů nemůžeme jít moc do detailů,“ doplnil.

Zatímco jeden z odpovědných zaměstnanců by měl zůstat v nemocnici a být takzvaně pod dohledem, osud druhého je nejasný. Hrozí mu vyhazov.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že pacienti by měli být označeni pomocí náramků, které je přesně identifikují. Zároveň zmínil tlumočníka, pokud pacient nemluví česky. Šéf resortu zdravotnictví označil událost za lidské selhání, nikoliv za systémovou chybu nemocnice.

Ministerstvo ve čtvrtek po zveřejnění případu v médiích uvedlo, že událost na Bulovce považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba je připravena poskytnout pacientce odškodnění. Případ vyšetřuje také policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Noční můra, hodnotí chybu Bulovky Šťastný. Dostál vysvětlil výpočet „ceny“ ztraceného života

Tagy: