Olympijské skandály: Noční plavecká avantýra, vyhazov kvůli vtipu i těhotná šermířka

Australské plavkyně zvítězily ve finále žen na 4x100 metrů volný způsob.

Skandály na OH

Britského televizního komentátora potkal vyhazov za misogynní žerty. Egyptská šermířka zápolila v pokročilém stadiu těhotenství a brazilskou plavkyni čekal za romantické rande v uličkách francouzské metropole odlet zpět do vlasti. Letní olympijské hry v Paříži již po několika dnech od svého zahájení kromě sportovních výkonů přitahují pozornost i svými bizarními skandály.

Brazilská plavkyně Ana Carolina Vieiraová musela odjet domů poté, co se zjistila její noční avantýra v ulicích Paříže. Před závodem měla jít na utajené rande. „Jsem bezradná. Bylo mi řečeno, že se mám obrátit na brazilský olympijský výbor,“ popsala své strasti Vieiraová. „Jak se s nimi mám domluvit, když už jsem nahlásila obtěžování v rámci organizace a nic se nevyřešilo,“ uvedla pohnutá závodnice. Brazilští olympijští funkcionáři jí na to vzkázali, že olympiáda není dovolená.

ČTĚTE DÁLE: Mirai Navrátil skončil v nemocnici, musel podstoupit náhlou operaci. Kapela ruší koncerty

Velkou vlnu protestů vyvolávají i závody a utkání za účasti izraelských sportovců. Výjimkou nejsou výhrůžky a antiizraelská hesla. Někteří protestující mávají palestinskými vlajkami.

Misogynní vložku v sobotu večer přidal komentátor televizní stanice Eurosport Bob Ballard. Ve chvíli, kdy vítězný tým australských plavkyň přebíral zlaté medaile za triumf ve štafetě 4x100 m volným stylem, pronesl: „Už pomalu finišují. Víte, jaké jsou ženy... poflakují se a dělají si make-up.“ Spolukomentátorka a britská plavecká šampionka Lizzie Simmondsová okamžitě označila poznámku za „nehoráznou“, což Ballarda rozesmálo, popisoval deník The Guardian.

Eurosport oznámil, že Ballard byl vyřazen z komentátorského týmu. V prohlášení, které cituje zpravodajství BBC, stanice uvedla: „Všichni jsme byli rozhořčeni. Během včerejšího večera se komentátor Bob Ballard dopustil nevhodné poznámky. Z tohoto důvodu byl s okamžitou platností vyřazen z našeho týmu.“ Zkušený komentátor se k vyhazovu nevyjádřil.

Potlesk i bučení diváků přivítaly na olympijském písku pod Eiffelovou věží nizozemského plážového volejbalistu Stevena van de Veldeho, který v 19 letech znásilnil v Británii 12letou dívku. „Minulost je minulost. Svůj trest si odpykal a teď seká dobrotu. Pro mě je příkladem, že dospěl a poučil se z toho. Hraju s ním rád,“ řekl jeho spoluhráč Matthew Immers novinářům. Van de Velde už dopředu oznámil, že s médii v Paříži komunikovat nebude. Navíc bydlí mimo olympijskou vesnici.

Těhotná šermířka vzbudila údiv i kritiku

Egyptská šermířka Nada Hafezová šokovala veřejnost svým oznámením, že startuje, přestože je v sedmém měsíci těhotenství. „Byla to má třetí olympiáda, ale tentokrát i s malým olympionikem,“ uvedla nastávající maminka. Její přiznání vyvolalo rozporuplné reakce. Zatímco někteří čin šermířky obdivují a považují ho za inspirativní, najdou se i kritici. „Tohle je velmi trapné, měla si přenechat místo někomu, kdo je schopen soutěžit. Je to velmi nezodpovědné,“ napsala jedna z komentujících na sociálních sítích.

Už samotný úvodní ceremoniál her vyvolal mezi řadou sledujících po celém světě pobouření. Křesťany pohoršilo umělecké ztvárnění obrazu Poslední večeře páně od slavného malíře a vynálezce Leonarda da Vinciho.  Novozákonní příběh o poslední večeři Ježíše Krista ztvárnily drag queens či transgender modelka. Téměř nahá zpěvačka zpodobňovala řeckého boha vína Dionýsa.

„Samozřejmě nikdy nebylo naším záměrem projevit neúctu k jakékoliv náboženské skupině. Zahajovací ceremoniál se snažil oslavit toleranci ve společnosti,“ uvedla mluvčí organizačního výboru Anne Descampsová na tiskové konferenci. „Jsme přesvědčeni, že se nám to podařilo naplnit. Pokud to někoho urazilo, je nám to hluboce líto,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další rána pro Růžičku. Promotéři ruší i zápas se Sivákem. Měl by se srovnat ve vězení, míní

Tagy:
společnost Olympijské hry Paříž sport plavec skandál sportovní událost Eurosport šermíř sportovní disciplína Steven van de Velde Ana Carolina Vieira