Na olympiádě v Paříži vypískali plážového volejbalistu. V minulosti znásilnil dítě

Potlesk i bučení diváků přivítaly na olympijském písku pod Eiffelovou věží nizozemského plážového volejbalistu Stevena van de Veldeho, který v 19 letech znásilnil v Británii 12letou dívku. Jeho účast na hrách proto provází nesouhlasné reakce. Se spoluhráčem Matthewem Immersem podlehli v úvodním utkání ve skupině B italské dvojici Alex Ranghieri, Adrian Carambula 1:2 na sety.

„Minulost je minulost. Svůj trest si odpykal a teď seká dobrotu. Pro mě je příkladem, že dospěl a poučil se z toho. Hraju s ním rád,“ řekl Immers novinářům. Van de Velde už dopředu oznámil, že s médii v Paříži komunikovat nebude. Navíc bydlí mimo olympijskou vesnici.

ČTĚTE TAKÉ: Vážně nemocná Céline Dionová dojala celý svět. V Paříži zazpívala před lidmi po čtyřech letech

Nizozemský hráč se seznámil s nezletilou Britkou přes Facebook. Přijel za ní, opil ji a třikrát znásilnil. V roce 2016 byl za svůj čin odsouzen ke čtyřletému vězení a byl zařazen do britského registru sexuálních pachatelů. Poté byl vydán do Nizozemska a nakonec strávil za mřížemi jen rok. V roce 2018 se vrátil na kurty a startuje na elitním světovém okruhu.

Jeho účast na olympiádě ale vzbudila nevoli a internetovou petici proti jeho startu v Paříži podepsaly desetitisíce lidí.

Podle mluvčího nizozemského týmu Johna van Vlieta by hráčova kauza neměla být spojována s jeho vystoupením na hrách. „Obecně jsou trestné činy související se sexem mnohem větší problém než sport, ale v jeho případě máme člověka, který byl odsouzen, odpykal si trest a pak udělal všechno pro to, aby mohl znovu soutěžit,“ řekl mluvčí.

Mezinárodní olympijský výbor uvedl, že je spokojen s vysvětlením, které mu poskytl nizozemský tým. Mluvčí MOV Mark Adams řekl, že situace není ideální, ale že od trestného činu uplynulo deset let, z velké části byla zjednána náprava, a navíc byla zavedena přísná ochranná opatření.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejvíc mě srazila olympiáda v Riu, přiznává Fuksa. Pomohl mu vojenský režim, nyní sní o zlatu

Tagy:
trest publikum znásilnění volejbal sport Steven van de Velde OH 2024