Mynář lže. O Havlově zdraví jeho kancelář informovala velmi podrobně, říká Žantovský

Miloš Zeman při jmenování premiérem s tehdejším prezidentem Václavem Havlem

Reakce Pafka a Žantovského

Ředitel knihovny Václava Havla Michael Žantovský uvedl, že hradní kancléř Vratislav Mynář na tiskové konferenci neříkal pravdu. Ve svém vyjádření totiž tvrdil, že o zdravotním stavu bývalého prezidenta Havla informovali především lékaři, nikoliv Kancelář prezidenta republiky. „Ze zveřejněných zpráv je patrné, že Vratislav Mynář nemluví v tomto případě pravdu,“ ohradil se ve vysílání CNN Prima NEWS Žantovský.

Mynář na čtvrteční tiskové konferenci sdělil, že v době, kdy byl prezidentem Václav Havel, o jeho zdravotním stavu Kancelář prezidenta republiky neinformovala. „Vymezovali se z toho, že jde o soukromí Havla. My teď nadále vše dodržujeme,“ zdůraznil hradní kancléř. O Havlově zdravotním stavu podle něj tehdy informovali především lékaři.

Vůči tomu se však Žantovský ohradil a nelíbilo se mu ani to, že Mynář ve středu zveřejnil video, na němž byl vidět Zeman na nemocničním lůžku. „Zveřejněný videomateriál, který nechal kancléř promítnout, nechci komentovat. To za mě hraničí s velmi neetickým postupem. Cítím ale povinnost vyjádřit se k tomu, jak Mynář srovnával a přirovnával postup k informování o zdravotním stavu předchůdců Miloše Zemana,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podotkl, že z archivu byly vytaženy zprávy, které Kancelář prezidenta republiky za celou dobu o Václavu Havlovi vydala. „Jsou zveřejněny na Facebooku a jasně z nich vyplývá, že Mynář nemluví v tomto případě pravdu. První zpráva o zdravotním stavu Havla byla 18. listopadu, kdy měl zánět plic. 25. listopadu byl prezident hospitalizován. O den později se podrobil operačnímu zákroku,“ vyjmenovával Žantovský.

Pafko: Každý má právo na soukromí

Z uvedených informací podle Žantovského vyplývá, že Mynář na tiskové konferenci lhal. „Informovanost o stavu prezidenta byla průběžná, každodenní, podrobná a zprávy vydávala Kancelář prezidenta republiky a šéf kanceláře,“ uzavřel.

Proti slovům kancléře vystoupil i šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Musím se ohradit proti tomu, co Mynář vyvádí. Má paměť sahá i do let, kdy byl prezidentem Václav Havel. O jeho zdravotním stavu po operaci pan Pafko informoval velmi detailně. Nepamatuji si, že bychom neměli informaci o tom, v jakém stavu se prezident Havel nachází,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Ošetřující lékař bývalého prezidenta Havla, Pavel Pafko, následně připomněl, že k operaci plic u Havla došlo už před 25 lety, takže se obě situace hůře porovnávají.

„Je to už čtvrt století. V době, kdy jsme mu odstranili plicní lalok s nádorem, jsme nevěděli, o jaký nádor jde. Během operace jsme ale dostali informaci z laboratoře, že jde o rakovinu plicní. Když se probudil, tak jsem se ho zeptal, co mám lidem říci. Je to věc prezidenta, každý z nás má právo na důstojnost a soukromí,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na Havlův dotaz, co by udělal on, mu prý tehdy odpověděl jasně: „Řekněte pravdu. O pár hodin později by to vědělo mnoho lidí, nejen my dva. Vyplývá z toho, že bez ohledu, zda je to prezident nebo houslista, má svou důstojnost a soukromí. On rozhodne, co se jeho okolí sdělí, nebo ne,“ dodal.

Tagy: