Zaorálek: Trump má jistou podporu bohatých. Svoboda varoval před chybou Haleyové

Bývalí ministři zahraničí České republiky Lubomír Zaorálek (SOCDEM) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

Haleyová jako viceprezidentka? Udělala by největší chybu v životě, míní Svoboda

Bývalý americký prezident Donald Trump slibuje snížení daní, proto má takřka jistou podporu bohatších voličů, řekl ve speciálním vysílání k volebnímu superúterý na CNN Prima NEWS exministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Jeho předchůdce a někdejší šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda pak varoval před zásadní chybou, které se může dopustit Trumpova sokyně v boji o republikánskou nominaci Nikki Haleyová.

„Myslím, že Trump úspěšněji oslovuje bohatší Američany, protože slibuje snížení daní. Má docela dobře vybudované voličské portfolio,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Zaorálek. Zároveň si podle něj 45. americký prezident před letošními volbami stojí lépe než před čtyřmi lety.

ČTĚTE TAKÉ: Americké volby stovky kilometrů nad Zemí: Hlasovaly i astronautky ve vesmíru

Naopak současná hlava státu USA má prý před listopadovým hlasováním větší problémy než v roce 2020, kvůli silné podpoře Izraele ztrácí podporu muslimských voličů a klesá mu i ze strany Afroameričanů.

Historik Martin Kovář v pořadu 360° na CNN Prima NEWS podotkl, že pokud Haleyová svou nominaci stáhne, mohla by se v případě výhry Trumpa v listopadových volbách stát jeho viceprezidentkou. Podle Svobody by se v případě přijetí pozice v jeho administrativě dopustila zásadního přešlapu.

„Udělala by největší chybu svého života. Trump totiž nikomu vedle sebe nedovolí se ukázat,“ má jasno Svoboda. Připomněl Trumpova bývalého viceprezidenta Mika Penceho, kterého označil v roli druhého muže Spojených států za neviditelného. A stejný osud by prý potkal i Haleyovou.

„Pro voliče by do budoucna byla spojena se vším, co udělal Trump,“ dodal Svoboda. Domnívá se, že viceprezident pro Trumpa představuje člověka, který řídí jen zasedání amerického Senátu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jakub Říha vysvětluje pravidla voleb v primárkách

Tagy: