Zaorálek: Tvrdá opatření měla přijít v srpnu, krizové scénáře jsme před volbami neměli

Lubomír Zaorálek

Umělci by se mohli dočkat pomoci od státu. Jak však bude vypadat? Bude peněz pro kulturu dost? Kdo nese zodpovědnost za nynější situaci s pandemií koronaviru? A měly se vzhledem k nynějším počtům nakažených vůbec konat krajské a senátní volby? Na tyto a další otázky odpovídal v pořadu CNN Prima NEWS K věci ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) o krizových scénářích, která nyní zveřejnila česká média, vláda před krajskými a senátními volbami neměla. Zaorálek to řekl v pořadu K věci. Tyto údaje prý viděl až na pondělní schůzi vlády, na které se rozhodlo o nových opatřeních, například o zavření restaurací či škol vyjma mateřských.

Zaorálek by si podle svých slov nedovolil kvůli volebnímu výsledku hazardovat se životy. „Jestliže je tu smrtelné nebezpečí, nejde si hrát s volbami,“ prohlásil ministr kultury. Podle něj o konání voleb jednali na vládě ministři i s epidemiology, přičemž prý nikdo z nich neřekl, že by nebylo vzhledem k možnému šíření nákazy dobré volby uskutečnit.

Ke tvrdým opatřením se podle Zaorálka mělo přistoupit mnohem dříve. „Za sebe si myslím, že jsme měli přijmout tvrdší opatření koncem srpna. Už tehdy byly názory, že virová nálož poroste,“ řekl Zaorálek. Na otázku, zda opatření vláda přijala až po volbách kvůli obavě, že budou mít koaliční strany horší výsledek, odpověděl, že „nevleze do hlavy všem, kteří rozhodovali na vládě“.

Zaorálek: Nová opatření pomohou i podnikatelům v kultuře

Ministr kultury v pořadu K věci komentoval i právě schválená opatření na pomoc kulturní oblasti. Nyní se pomoc vztahuje i na podnikatele z oblasti kultury, tedy na promotéry organizující koncerty a další akce, či umělce-podnikatele. Promotéři by měli obdržet polovinu částky za koncerty, které se nebudou konat a dokonce 80 % na provozní náklady. Umělci by pak mohli získat příspěvek 60 tisíc korun, pokud doloží svoji hudební historii. „Jsou tam zahrnuti i zvukaři či osvětlovači,“ doplnil Zaorálek.

Podle šéfa resortu kultury by částka 750 milionů korun, která byla na pomoc uvolněna, měla vydržet několik týdnů. Zároveň má být snadnější na pomoc dosáhnout.

Zaorálek zmínil, že původně chtěl, aby kulturní oblast během druhé vlny fungovala i nadále. „Snažili jsme se vytvořit režim pro podzim. Byl by to takový most, který přejdeme,“ řekl ministr. Připustil sice, že v tomto režimu by se kultura omezila, ale mohla by fungovat. Tomuto plánu však po pondělí odzvonilo.

Rozhovor Marie Bastlové s Lubomírem Zaorálkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: