Nová opatření přehledně: Hospody, sport, kultura, škola. Co je od pondělí zakázáno

Dvořákova Praha

Od pondělí začínají platit další opatření

Nová opatření, která mají zabránit šíření koronaviru, ve čtvrtek vyhlásil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Přinášíme vám jejich přehled. Dotknou se škol, kulturních a sportovních akcí i restaurací a hospod.

1. Sportovci budou mít utrum

Od pondělí 12. října se ruší všechny sportovní amatérské i profesionální akce. Zastaveny budou všechny soutěže. Mezinárodní zápasy na profesionální úrovni bude možné sehrát, ale bez diváků. Česká liga bude přerušena na 14 dní. Nepoběží žádné fotbalové ani hokejové soutěže. Sportovat bude možné na venkovních sportovištích do počtu 20 osob. Lidé si tak venku mohou zahrát malý fotbal nebo tenis. Opatření má platit dva týdny.

Už od pátku 9. října jsou uzavřena všechna vnitřní sportoviště, bazény i fitness centra.

2. Žádná kultura

Stejně jako sport budou omezeny kulturní akce. Od pondělí 12. října se po dobu dvou týdnů nesmějí konat divadelní představení, zavřená zůstanou i kina či muzea a zrušeny budou všechny koncerty.

3. Druhé stupně ZŠ na střídačku doma

Žáci druhých stupňů základních škol budou chodit do školy na střídačku. Každý týden bude ve škole polovina tříd a druhá polovina se bude učit na dálku z domova. Opatření se nebude vztahovat na žáky nižšího stupně víceletých gymnázií. Nové opatření se naopak bude týkat i základních uměleckých škol, které přejdou na výuku na dálku v celé ČR, zatímco dosud v některých krajích zavřeny nebyly. Od pondělí ale bude v ZUŠ umožněna individuální výuka.

Distančně se budou učit i středoškoláci, v rámci celé České republiky přejdou od pondělí na dva týdny na on-line výuku. Dosud to platilo jen v krajích s větší nákazou. Výjimku budou mít školy, které potřebují praktickou výuku.

Na pondělí 26. a úterý 27. října vyhlásí ministerstvo školství volno, a prodlouží tak podzimní prázdniny v základních a středních školách na celý týden.

4. Nakažení v hotelu

Pokud bude někdo v rodině nakažený a nebude moct dodržovat karanténu tak, aby nenakazil ostatní členy domácnosti, mohl by strávit nařízených deset dní v hotelu.

5. Hospody zavřou ve 20 hodin, u stolu jen čtyři lidé

Od pátku 9. října platí další omezení pro restaurace a bary, které mohou mít otevřeno pouze od šesté hodiny ranní do 20. hodiny večer. U jednoho stolu budou mohou sedět pouze čtyři lidé.

Ještě přísnější jsou podmínky ve food courtech v nákupních centrech. Ty sice mohou mít otevřeno, ale lidé tam smí u stolečku sedět pouze ve dvou. Navíc v místě musí být vypnutá síť wifi, aby se tam nescházely děti po škole.

6. Úřady jen omezeně

Mění se i provozy úřadů. Po dobu 14 dní by měly mít otevřeno jen dva dny v týdnu, pro veřejnost vždy na pět hodin. Prymula neupřesnil, v jaké dny by měli lidé na úřady přístup. Na jaře při první vlně epidemie, kdy bylo fungování úřadů rovněž omezeno, mohla veřejnost přicházet pouze v pondělí a ve středu. Otevírací doba byla vždy tříhodinová.

7. Svatby a pohřby

Stále platí nařízení představené minulý týden, tedy že od 19. října bude omezen počet svatebčanů na 30. Do té doby mohou svatby probíhat bez omezení, ale s dodržováním hygienických nařízení. Stejně tak je to s pohřby.

Nemění se povinnost nošení roušek. Ženich a nevěsta je na svatbě mít nemusí, svatební hosté ano.

8. Bohuslužby

Účast na náboženských akcích bude od pondělí na dva týdny omezena maximálně na deset lidí.

9. Další opatření přijdou ve středu

Další série opatření bude platit od středy, vláda o nich rozhodne v pondělí. V neděli to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Návrhy chce předtím probrat na Bezpečnostní radě státu, s opozicí a tripartitou. Podrobnosti neupřesnil.

Podle dřívějších vyjádření vicepremiérů Karla Havlíčka a Aleny Schillerová (oba za ANO) by se nová pravidla neměla dotknout ekonomiky. Měla by směřovat k dalšímu omezení kontaktů. Šéf ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) v sobotu nevyloučil, že by se mohla opětovně zavést povinnost nosit roušky všude na veřejnosti, tedy i venku.

Tagy: