Budoucí ministr Hladík v hledáčku policie. Proběhla prohlídka jeho kanceláře v Brně

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Policie zasahuje na magistrátu v Brně

Policie v úterý zasahovala na brněnském magistrátu a na radnici městské části Brno-Černovice, konkrétně na bytovém odboru a také v kanceláři u náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL). Ten je kandidátem na funkci ministra životního prostředí. Policie Hladíka kontaktovala, přislíbil jí součinnost. Prezident Miloš Zeman už prohlásil, že se nemusí zabývat kompetencí Hladíka na ministra, protože návrh na jeho jmenování byl podle informací od předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky a premiéra Petra Fialy (ODS) stažen.

Státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci Petra Lastovecká v tiskové zprávě uvedla, že z důvodu existence vazebních důvodů bylo zadrženo deset lidí. Policie prověřuje aktivity spojené s jednou z městských firem, dále privatizaci městských domů a dotační podvody páchané na území Brna.

Trestní řízení je podle VSZ vedeno pro podezření z účasti na organizované zločinecké skupině a dále se týká legalizace výnosů z trestné činnosti spáchané ve prospěch organizované zločinecké skupiny ve formě spolupachatelství.

„V tento okamžik lze s ohledem na zákonné omezení poskytování informací v přípravném řízení jen stručně konstatovat, že policejní orgán nyní na několika místech provádí jednotlivé úkony trestního řízení. Domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor jsou prováděny na základě konkrétních soudních příkazů,“ uvedlo VSZ, které si vyhradilo podávání informací veřejnosti. Další informace podá dozorová státní zástupkyně, jakmile to umožní průběh trestního řízení.

O Hladíkově budoucnosti budou lidovci jednat

„V úterý jsem byl kontaktován policií a byl jsem požádán o přístup do mé kanceláře, což považuji v kontextu vyšetřování za samozřejmost. Zároveň mě policie požádala, abych přišel podat vysvětlení, k čemuž jsem samozřejmě připraven,“ sdělil Hladík CNN Prima NEWS. Na Twitteru dodal, že nebyl z ničeho obviněn.

Hladík měl nahradit Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL), která začátkem října předala premiérovi Petru Fialovi (ODS) rezignaci, odůvodnila ji zdravotními důvody.

Vicepremiér a předseda lidovců Jurečka následně uvedl, že pokládá za důležité, aby KDU-ČSL zastupoval ve vládě člověk, který nebude zatížen žádnou pochybností či mediální kauzou. Ve čtvrtek  vše probere širší vedení KDU-ČSL. Hladík podle Jurečky na své kandidatuře nelpí, sám si uvědomuje vážnost situace kvůli policejnímu vyšetřování korupce v Brně a ani on nechce zatěžovat vládu.

Jeho nominaci kvůli nynějšímu zásahu policie zpochybňuje opozice. „Zajímá mě, zda-li Hladík bude ministrem životní prostředí. Doufám, že tak, jak tato koalice dusí naši Kláru Dostálovou, bude stín podezření vadit i na Hladíkovi. Čekám, co z toho vznikne,“ uvedl poslanec Aleš Juchelka (ANO) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Hladík byl kandidátem na ministra už na podzim, tehdy ale nabídku odmítl. Na sociálních sítích v této souvislosti citoval přísloví: „Když chceš změnit svět, běž domů a miluj svou rodinu. A když chceš změnit naši zemi, musíš změnit nejprve svoje město. Takhle to mám, a proto zůstávám doma v Brně.“

Změna jeho rozhodnutí může souviset s tím, že nesouhlasil se vznikem široké koalice na brněnském magistrátu, kterou podle svého kolegy ze strany Filipa Ledera přijal „se skřípěním zubů“. Už před volbami měl Hladík neshody s primátorkou Markétou Vaňkovou. Tehdy se do ní mimo jiné opřel na sociálních sítích kvůli její odpovědi, že chce jednat po volbách se všemi.

V Černovicích jde asi o smlouvy pískovny a byty

Zásah na radnici v Černovicích potvrdila starostka a poslankyně STAN Petra Quittová, která u zásahu byla. Nemohla ale říct nic bližšího. Na zásah v černovické pískovně upozornila ČT. Opoziční černovický zastupitel Ladislav Kotík uvedl, že dlouhodobě upozorňoval na nesrovnalosti v pískovně, špatné smlouvy a zvýhodňování některých firem. O pochybnostech ohledně výše cen v pískovně řekl ČTK i zdroj, který si nepřál uvést jméno.

„Už když se v Černovicích měnila koalice, pan Hasoň přidělil byty svým rodinným příslušníkům bez ohledu na pořadníky. Co se týče černovické pískovny, jsou tam dvě trestní oznámení, jedno se týká smlouvy s firmou na odkládku odpadu, dále tam byly zvláštní směny pozemků mezi Černovicemi a Brnem, tak možná se to bude týkat něčeho takového,“ řekl starosta vedlejší městské části Židenice Petr Kunc.

Policisté byli i na radnici Brno-sever. „Byli na bytovém odboru a chtěli nějaké podklady. Cokoliv policie bude chtít, může si odnést a prověřit,“ řekl starosta Brna-severu Martin Maleček.

Policisté nedávno v Brně zasahovali kvůli bytům ve spojitosti s radnicí Brno-střed. V souvislosti s touto městskou částí je obviněno osm lidí, dva z toho jsou ve vazbě. Jedním je předseda bytové komise a politik ODS Otakar Bradáč, druhým jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka.

Další stíhaní

Mezi zbylých šest stíhaných patří zastupitel hnutí ANO v Brně-Černovicích Radim Suchánek, který pracuje na Správě nemovitostí Brno-střed, Červinkova společnice Eva Vágnerová a dále Kateřina Pospíšilová, Jiří Povolný, Ludvík Kraus a Marek Horvath, kteří jsou podle ČT spjati s brněnským realitním trhem.

Brno má několik městských firem, jako například odpadová společnost Sako Brno, Dopravní podnik města Brna, Teplárny Brno, Veletrhy Brno nebo Starez Sport, která se stará o sportoviště. Firmy ale mají i městské části, například v Černovicích je to pískovna.

Tagy:
Brno ODS Olomouc KDU-ČSL Brno-střed Národní centrála proti organizovanému zločinu Petr Hladík Český rozhlas 1 Radiožurnál Státní zastupitelství ČR Otakar Bradáč