Všechno zase jinak. Děti se 1. března do škol možná nevrátí, připustil Babiš

Andrej Babiš

Babiš hrozí tím, že se děti do školy nevrátí (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Pokud se epidemiologická situace nezlepší, děti se možná od 1. března nebudou vracet do školních lavic. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Epidemiologická situace podle něj není dobrá.

Návrat dětí do škol přitom požadovali hejtmané. Byla to jedna z jejich podmínek, aby podpořili vládu při prodloužení nouzového stavu. Podle Babiše je ale potřeba vnímat aktuální epidemiologickou situaci.

„Nikde není napsáno, že se děti vrací 1. března do škol. To prostě bude záviset na epidemiologické situaci,“ prohlásil Babiš.

„Pokud budeme mít 20 tisíc nakažených na konci února a kapacity nemocnic budou plné, tak pro návrat všech dětí do škol osobně nejsem. Máme vracet maturanty a poslední ročníky, tak jejich návrat můžeme například řešit tak, že by se testovali PCR testy, jejichž kapacita je dostatečná. Ale o tom musíme jednat,“ řekl Babiš.

„Nic o tom, že by se měl termín měnit, tam nezaznělo. Ale žijeme v pandemické době plné extrémů,“ komentoval vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Děti a studenti se měli podle původního plánu vracet do lavic od 1. března. První by šli na řadu žáci prvního stupně, studenti středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol.

Týden na to, tedy 8. března, by měl následovat návrat studentů praktické výuky – opět na středních školách. Společně s učiteli a zaměstnanci jde celkem o 190 tisíc lidí. 15. března se do škol měli vrátit deváťáci.

Nyní jsou otevřené pouze mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol.

Premiér chce zrušit soutěž na testy

Babiš také uvedl, že chce, aby se zrušila soutěž na dodávku antigenních testů do škol. Ministerstvo vnitra vybralo pro testování žáků ve školách antigenní testy od firmy Tardigrad International Consulting. Jedná se o čínské antigenní testy Lepu, vzorky se odebírají z kraje nosu. Stejné používají rakouské školy.

Babiš chce nákup svěřit Správě státních hmotných rezerv. Už dříve se premiér nechal slyšet, že bude chtít výběr firmy od Hamáčka vysvětlit. Podle webu Seznam Zprávy společnost nesplnila nastavené podmínky.

„Myslel jsem, že si vše vysvětlíme v pondělí na vládě. Nechápu, proč pan premiér bojuje za firmu, která se i jeho jménem snažila od pondělí zakázku nestandardně získat. A Státní hmotné rezervy opakovaně testy odmítly nakupovat, proto to premiér zadal vnitru,“ reagoval na Twitteru Hamáček.

Už dříve Hamáček prohlásil, že na pondělní vládě předloží veškeré podklady týkající se výběru testů do škol a požádá i o účast bezpečnostních služeb.

„Celkem jsme obdrželi devět nabídek, které posoudila komise z hlediska ceny a schopnosti dodat požadované množství. Jediná firma nabídla kompetitivní cenu a schopnost dodávek v požadovaném čase,“ řekl už dříve vicepremiér.

První dodávka 800 tisíc kusů měla původně dorazit 28. února. Cena jednoho testu včetně dopravy byla 65 korun.

Tagy:
děti školství Twitter studenti Andrej Babiš školy Karel Havlíček žáci ANO 2011 vláda Správa státních hmotných rezerv antigenní testy covid Tardigrad International Consulting Seznam Zprávy Ministerstvo vnitra České republiky rychlý antigenní test