Mohuč postihl totální blackout. Lidé zůstali uvězněni ve výtazích, parkoviště zahalil kouř

Centrum německé Mohuče postihl v sobotu masivní výpadek elektrického proudu. Tamní Univerzitní nemocnice okamžitě přepnula rezervní zdroje energie, přesto nové pacienty odmítala přijímat. Lidé také volali hasičům kvůli zaseknutým výtahům, spuštěný poplašným zařízením nebo kvůli chaosu v dopravě kvůli nefungujícím semaforům. Komplikací se ukázaly také nouzové generátory, které zakouřily podzemní parkoviště. Němci po příčinách pátrají a zatím není jasné, zda výpadek souvisí s přetížením elektrické sítě.

O výpadku proudu informoval deník Allgemeine Zeitung. Celá událost se odehrála tři minuty před polednem. Okamžitě přestaly fungovat platby v obchodech a hromadná doprava se kvůli nefungujícím semaforům zastavila. Nejvíce postižené byly centrální části ve Starém městě a severní část města. Výpadek trval ve větší části postižených míst necelou hodinu. V centru i dvě hodiny.

ČTĚTE TAKÉ o sporu u Pirátů: „Komančské“ a „plzeňské“ křídlo? Členové se neshodli na nominaci Gregorové

Nejohroženější budovou byla Univerzitní nemocnice, která je vybavená záložními zdroji. Zdravotníci po výpadku přestali přijímat další pacienty, a to i poté, co v 15:00 nemocnice ohlásila obnovení dodávek elektřiny. Až v půl sedmé večer vedení ohlásilo, že nemocnice je připravená pro normální provoz.

Německý deník ale informuje o jiných komplikacích, které přinesl výpadek proudu. Lidem se například nevrátily karty vložené do bankomatů v době blackoutu. Někteří návštěvníci obchodů se nemohli dostat ven kvůli nefunkčním automatickým dveřím. Světla na oblíbených vánočních trzích také zhasla a lidé nemohli platit kartami.

Velký nápor zažili hasiči, na které se obracely desítky lidí. Výpadek proudu totiž spustil poplašné systémy v budovách. Kromě toho lidé hlásili silné zakouření v podzemních parkovištích, kde se zapnuly nouzové generátory. Podle deníku měli záchranáři i deset hovorů najednou.

Policisté si nicméně pochvalovali, jak se řidiči k výpadku proudu postavili. I když byl velmi negativně ovlivněn silniční provoz, tak neměl blackout za následek žádné vážné nehody.

O cenách energií na příští rok se hádali poslanci. Více můžete vidět v reportáži zde:

Německo omezí tepelná čerpadla a elektromobily

Výpadek proudu přišel jen několik dní poté, co Německo oznámilo nové postupy při přetížení elektrické sítě. Deník Die Welt informoval, že v případě přetížení by mohl provozovatel sítě sáhnout k omezení tepelných čerpadel domácností či dobíjecích stanic pro elektromobily.

U tepelných čerpadel by byl provoz omezen na minimální výkon. U nabíječek pro elektroauta by řidiči měli možnost auto dobít pouze na vzdálenost 50 kilometrů a pouze jednou za dvě hodiny.

Tagy:
Německo obchod výtah Die Welt generátor tepelné čerpadlo elektrická síť Allgemeine Zeitung Michael Theurer