Německo lidem vypne tepelná čerpadla. Jak by hrozba blackoutu zasáhla české domácnosti?

Hrozba blackoutu je postrachem energetiků

Zatímco při přetížení elektrické sítě by v Německu mohli její provozovatelé omezit domácnostem tepelná čerpadla nebo dobíjecí stanice pro elektromobily, v Česku takový postup nehrozí. Výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor v rozhovoru se CNN Prima NEWS uklidnil, že by zdejší domácnosti byly při omezování až na posledním místě.

Německý deník Die Welt informuje o novince týkající se celé řady odběratelů. V případě přetížení sítě by mohl její provozovatel sáhnout k omezení tepelných čerpadel či dobíjecích stanic pro elektromobily. U tepelných čerpadel by byl provoz omezen na minimální výkon. U nabíječek pro elektroauta by řidiči měli možnost auto dobít pouze na vzdálenost 50 kilometrů a pouze jednou za dvě hodiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do roka a do dne neuvidíme žádný růst, tepal Tlustý vládu. Zlámalová hovořila o zrůdnostech

Tepelná čerpadla přitom byla vládami podporována jako bezpečný a nejúspornější způsob vytápění rodinných a bytových domů. Prodej elektromobilů zase podporuje celá řada dotací kvůli jejich mírnějšímu dopadu na klima oproti spalovacím motorům.

V případě České republiky by byl postup odlišný. Stav nouze v elektroenergetice se řídí vyhláškou, která zavádí regulační plán. Jako první by provozovatel sítě ČEPS mohl taktéž sáhnout ke snížení výkonu odebíraného odběratelem v souladu s vyhlášenými stupni. Těch je celkem sedm. Až v pozdějších fázích by provozovatel mohl přistoupit k úplnému přerušení dodávek elektřiny zákazníkům a odpojením jejich odběrných elektrických zařízení.

Výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor uklidňuje. „V případě přetížení sítě ČEPS aktivuje podpůrné služby. Jedná se o smluvní výrobce nebo ty, které jsou schopné přijmout další zátěž – například o elektrokotle nebo teplárny. Určitě by se to netýkalo odběratelů a v tomto případě nabíječek nebo tepelných čerpadel. Retail je v tomto případě mimo,“ řekl pro CNN Prima NEWS Gavor.

Objevují se lokální výpadky

Podle Gavora popisovaná krizová situace nenastala několik let. V případě vypínání dodávek elektřiny nebo plynu by prý domácnosti figurovaly až na posledním místě. „Není to ale běžný nástroj řízení soustavy. To je nástroj pro havarijní situace. Blackout jsme neviděli desítky let,“ řekl dále Gavor.

O cenách energií na příští rok se hádali poslanci. Více můžete vidět v reportáži zde:

Energetici už v srpnu upozornili, že pokud by se realizovaly všechny vydané smlouvy pro fotovoltaiky, tak by to znamenalo dvojnásobné zatížení přenosové soustavy oproti současnému stavu ve špičce. Pro stabilitu sítě tak bude nutné, aby se energetický trh proměnil.

S podobnou situací se musel ČEPS vyrovnat o Velikonocích. Kvůli slunečnému počasí a uzavřeným podnikům se objevil přebytek energie, které neměl kdo spotřebovat. ČEPS proto musel fotovoltaiky odpojit. V budoucnu se ale budou podobné scénáře vyskytovat častěji. „Předcházení takovým situacím by mohly pomoci právě takzvané mínusové služby a agregátoři flexibility, kteří dokáží pro tyto energetické přebytky najít využití,“ uvedl ředitel společnosti Nano Energies Stanislav Chvála.

I když je hrozba plošného blackoutu minimální, čas od času se vyskytují lokální výpadky. Ty jsou podle energetických společností způsobení zásahem třetích osob, klimatickými jevy nebo únavou materiálu.

Tagy:
Německo elektromobil energie Česko Die Welt ČEPS Jiří Gavor tepelné čerpadlo