Spor u Pirátů: „Komančské“ a „plzeňské“ křídlo? Členové se neshodli na nominaci Gregorové

Markéta Gregorová

Kalousek jako problém

Diskuse na pirátském fóru o lednové volbě nového předsedy se neobejde bez ostřejších názorových výměn. Někteří plzeňští Piráti se vymezili vůči nominaci Markéty Gregorové. Plzeňský radní Daniel Kůs dokonce europoslankyni poslal ke komunistům. „Tam si budete rozumět. Vezmi s sebou i Janku Michailidu, Adélu Šípovou a další z vašeho komančského křídla,“ vzkázal Gregorové. Kandidátka na šéfku strany se důrazně ohradila vůči tvrzení, že by zastávala jakoukoliv extremistickou ideologii, a to včetně komunismu. Většina hlasujících Pirátů nominaci Gregorové podpořila.

„Jsem výraznou tváří strany, mám odhodlání přinést svěží vítr do našich plachet. Domnívám se, že je zdravé mít konkurenci i alternativy. Nejsem mesiáš, co si myslí, že stranu spasí. Nabízím politický instinkt. Mohu si dovolit říct, že jsem v minulosti opakovaně prokázala poměrně solidní odhad na dopady určitých kroků či vývoje strany. Dále nabízím komunikaci, čitelnost, autenticitu i neservilitu,“ uvedla Gregorová ke své kandidatuře na pirátském fóru. Její nominaci na předsedkyni strany podpořilo v anketě 155 členů, 129 bylo proti a devět se zdrželo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartoš, nebo Gregorová? Piráti zvažují, koho podpoří ve volbě nového předsedy

Jenomže s tím, že by byla ideální lídryní strany, nesouhlasí někteří Piráti z Plzně a dali to nahlas najevo. „Doufám, že Markéta předsedkyní nebude. Není to osobní. Bude-li se strana ubírat směrem, kam jej táhne levicová frakce reprezentovaná právě Markétou, pak nevidím důvod pro existenci Pirátské strany jako takové. V ČR už přeci máme Stranu zelených, od které bychom se potom už vůbec nelišili, vyjma brandingu,“ kritizoval plzeňský zastupitel Pavel Bosák.

V případě vnitrostranických frakcí totiž Gregorová patří do „renesančního“ křídla. To se na rozdíl od pragmatičtější skupiny Ivana Bartoše – který bude křeslo předsedy obhajovat – vyznačuje více idealistickými a levicovějšími názory. Zástupci této frakce po sněmovních volbách v roce 2021 zastávali odmítavý postoj, pokud šlo o účast Pirátů ve vládě.

„Stále doufám, že Piráti mohou zůstat tím, co kdysi přilákalo mě. Liberální středovou stranou s nadhledem, která si nade vše cení lidské svobody. Ale hlavně stranou, jejíž vedení úzkostlivě střeží rovnováhu ve veřejném vyjadřování, a tím respektuje naši kolektivní nevyhraněnost na pravo-levé ose. Nevěřím, že toto je ideál, ke kterému bychom v případě Markétina zvolení směřovali,“ dodal Bosák.

Proti se vyslovil také zastupitel Plzně Jiří Rezek. „Promiň, za mě opravdu ne. Tvé mediální výstupy o migraci mi opravdu vadí,“ vzkázal Gregorové. Částečné zastání europoslankyně nalezla u dalšího plzeňského Piráta Petra Vilety: „Za mě osobně raději deset Gregorových než jednoho (Mikuláše) Peksu.“

VIDEO: Na tyhle kecy nejsem zvědav, vpálil Vondra Davidovi. Zvažoval odchod z debaty

Asi nejostřejší komentář přidal plzeňský radní Daniel Kůs: „Za mě jasné proti. Kandidátka na předsedkyni jaké strany? To bude nějaký omyl. Jdi, prosím, ke komunistům, tam si budete rozumět. Vezmi s sebou i Janku (Michailidu)Adélu (Šípovou) a další z vašeho komančského křídla. Bude vám vděčná většina členů Pirátů. Tedy strany, na které parazitujete a kterou stále poškozujete svými názory.“

Zejména poslední citovaný příspěvek na pirátském fóru vyvolal konfrontační diskusi. „Plzeň je fakt komedie, čest výjimkám,“ prohlásila další členka strany Dominika Michailidu. Ta Gregorovu označila za věcnou a skvělou političku. „Pokud si někdo stýskal, že snad nemáme kým nahradit pana Bartoše, tak tento názor nesdílím. Zrovna Markéta je na špičce mého žebříčku lidí, co by to zvládli,“ dodala sestra Jany Michailidu. Ta na předsedkyni strany kandidovala před dvěma lety.

Pozitivně se o kandidatuře Gregorové vyjádřil také její kolega z europarlamentu Marcel Kolaja. „Markéta je dlouholetá Pirátka, která už roky odvádí dobrou práci v Evropském parlamentu. Členové v ní mají důvěru, což ukázali v září, když ji v primárních volbách umístili na druhé místo kandidátky. Má právo na to nabídnout svou vizi pro další rozvoj strany a je na členské základně, zda ji tato vize osloví. Jsem rád, že máme tolik lidí, kteří chtějí straně věnovat svůj čas i energii, a že si díky tomu můžeme v našich vnitrostranických volbách vybírat z více kvalitních kandidátů,“ řekl 1. místopředseda strany pro CNN Prima NEWS.

Ideologický nesouhlas, nic osobního

Gregorovou Kůsova kritika nemile překvapila. „Není mi jasné, z čeho pramení tvé přesvědčení, že podporuji libovolný druh extremismu, jako je komunismus,“ sdělila s tím, že v Evropském parlamentu v drtivé většině případů hlasuje stejně jako její dva pirátští kolegové.

„Považuješ za extremisty i Marcela (Kolaju) a Mikuláše (Peksu)? Nebo to není hlasováním v europarlamentu, ale mým přesvědčením, že dávat autoritářskou nálepku na jakékoli levicové smýšlení je podle mě krátkozraké až hloupé?“ zeptala se politička.

Kůs ve své odpovědi zdůraznil, že jeho výhrady vůči Gregorové nejsou osobní: „Prostě nechci směřování strany pod tvým vedením. Teď dostávám kouř za pár přímých slov. Ale že se Adéla Šípová a Janka Michailidu usmívají na postu s náhodně zvolenými srdíčky v palestinských barvách v době, kdy kolují videa, jak teroristé z Hamásu mučí ženy i děti a pak se s tím ještě chlubí? Tak promiň, že nemlčím. Svůj názor na to, že poškozuješ Piráty, neměním.“

Gregorové se očividně dotkl i výrok o „parazitování“. „V době, kdy jsi byl členem ODS, já jsem spolu s dalšími 200 nadšenci budovala Pirátskou stranu. Osobně mě uráží a mrzí to, že mi něco tvrdíš o parazitování na straně, do níž jsi mohl po jejím úspěchu v roce 2017 vstoupit i ty a nechat se za ni zvolit. Jenže já bych nikdy netvrdila, že jsi na ní parazitoval. O mých názorech zjevně nic nevíš,“ vzkázala.

Zájem má i hejtman plzeňského kraje

Na vnitrostranickou kritiku na fóru Gregorová reagovala následovně: „Jsem stále pro mnohé kontroverzní postavou? Ano. Netěší mě to. Až do vstupu do politiky jsem se domnívala, že jsem spíše stmelující člověk. Vnímám ale svět kolem sebe realisticky a vím, že neztělesňuji neutralitu. Mám své názory či postoje a nebojím se je použít.“ Celé vyjádření, v němž Gregorová vysvětluje či obhajuje některé kritizované postoje, naleznete pod tímto odkazem.

VIDEO: Spor Macinky a Hřiba kvůli pražské dopravě

Nutno zmínit, že nemalá kontroverze panuje i kolem plzeňských Pirátů, kteří po loňských komunálních volbách složili v krajském městě koalici s hnutími ANO, STAN a PRO Plzeň. Obešli tak koalici Spolu, která v Plzni zvítězila. ANO navíc nejdříve získalo podporu dvou nezávislých zastupitelů, kteří kandidovali za SPD, což uvnitř Pirátské strany způsobilo rozpory.

Nesouhlas některých plzeňských Pirátů s kandidaturou Gregorové na post šéfky strany může souviset také se skutečností, že o funkci jeví zájem i hejtman plzeňského kraje Rudolf Špoták. Oznámil to koncem listopadu.

Zasedání celostátního fóra Pirátů by se mělo uskutečnit 13. ledna v Brně. Kromě nového předsedy si členové vládní strany zvolí i nejužší vedení včetně čtyř místopředsedů.

Tagy:
politika Plzeňský kraj Piráti Ivan Bartoš Česká pirátská strana Adéla Šípová Markéta Gregorová Jana Michailidu Rudolf Špoták Pavel Bosák Daniel Kůs Jiří Rezek Petr Vileta Dominika Michailidu