Závidím, Drahý můj či Vilém peče housky. Hlasujte pro nejoblíbenější hit Nadi Urbánkové

Česko zasáhla zpráva o smrti legendární zpěvačky Nadi Urbánkové, hity pětinásobné vítězky ankety Zlatý slavík však budou žít i nadále. Připomeňte si nejúspěšnější písně, kterými během své kariéry obohatila československou hudební scénu.

Která píseň Nadi Urbánkové je vaše nejoblíbenější?

Závidím

Píseň plná emocí Zavidím za sebou skrývá mimořádně silný příběh. Text napsal v roce 1969 nemocný Jiří Grossmann přímo pro Urbánkovou a předznamenával jeho vlastní osud – blížící se smrt. Šlo o coververzi italského titulu Ragazzo della Via Gluck v podání Adriana Celentana. Sama Urbáková označila Závidím za svou vůbec nejmilejší píseň. Vznikla v době, kdy účinkovala v divadle Semafor a s oblibou ji zpívala až do konce života.

Vilém peče housky

Energickou píseň Vilém peče housky o nepříliš povedeném manželství otextoval v roce 1973 Zdeněk Svěrák, avšak pod pseudonymem Emil Synek. Melodie je známá i v originálním pojetí britského krále skifflu Lonnieho Doneganana pod názvem My Old Man The Dustman. V hudebním klipu k úspěšnému singlu předvedla Urbánková nejen um pěvecký, ale také herecký.

Mosaznej džbán

S hitem z přelomu 60. a 70. let zazářila Urbánková na prestižní Bratislavské lyře, což byl ve své době nejoblíbenější populární hudební festival v Československu. Odnesla si z něj stříbrné ocenění a trumfla dokonce i Karla Gotta. Hudbu k Mosaznému džbánu napsal Jindřich Brabec a otextoval ho Jiří Aplt.

ČTĚTE TAKÉ: Smutek za Urbánkovou. Byla to svérázná a velmi silná žena, vzpomínají na zpěvačku osobnosti

Jsem na světě rád

Jediný duet, který nejpopulárnější zpěvačka Československa první poloviny 70. let nazpívala s Karlem Gottem. Countryový kousek Jsem na světě rád pochází z dílny Bucka Owense – ten ho proslavil pod názvem Crying Time. Gott hudbu přebral v roce 1966 a o deset let později si přibral na pomoc Urbánkovou.

Drahý můj

Další z nezapomenutelných písní, na kterých spolupracovala s kolegou Jiřím Grossmannem. A další z těch, které Urbánková považovala za své nejoblíbenější. „Grossmann psal opravdu nádherné texty. Byly nejen smutné, ale i humorné a zároveň inteligentní,“ ocenila v rozhlasovém pořadu Ivany Jelínkové. Duet Drahý můj byl vydán v roce 1969 na podkladu A Dear John Letter od Ferlina Huského a Jean Shepardové.

Tagy: