Nouzový stav nepotřebujeme. Vraťme do hry PCR testy, žádají Prymula a Dostál

Roman Prymula

Co by nové vládě poradili epidemiologové?

Někteří odborníci volají po opětovném uznávání PCR testů jako důkazu o bezinfekčnosti a po zrušení nouzového stavu. Vyhlašovat proticovidová opatření lze podle nich i bez něj. Otázkou je, jak se k situaci postaví budoucí vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Tu prezident Miloš Zeman jmenuje již tento pátek.

„Když vidíme ta různá opatření, která tady jsou, tak naprostá většina z nich jde realizovat bez nouzového stavu. Myslím si, že řada aktivit by šla dělat v režimu přímého testování, kdy po PCR testech bychom do 24 hodin věděli, že všichni jsou čistí,“ uvedl epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

S tím souhlasí i právník a někdejší člen vládního týmu koalice PirSTAN Ondřej Dostál. „Doporučil bych zásadně přepracovat současné prokazování se takzvanou bezinfekčností. Ta teď neodpovídá datům ani poznatkům současné vědy. Zvýhodňují se ti, kteří jsou rizikovější, oproti těm, kteří jsou bezpečnější a jsou schopni to doložit například testem,“ řekl Dostál.

Pětikoalice mohla díky většině ve Sněmovně nouzový stav zrušit hned poté, co ho dosluhující vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) na konci listopadu vyhlásila. Pro zrušení se ale vyslovili pouze poslanci z hnutí SPD.

„My jsme od začátku přesvědčeni, že se dalo postupovat bez nouzového stavu, nakonec takový byl i výsledek jednání vlády s hejtmany. Vláda se přesto rozhodla vyhlásit nouzový stav. Já to teď opravdu nebudu vládě komplikovat, jsme v nesmírně obtížné situaci,“ vysvětloval tehdy Fiala, proč se koalice Spolu a Piráti se Starosty nepřidali k SPD. Jeho rozhodnutí šéf hnutí Tomio Okamura ostře kritizoval.

Otázkou však je, jak se budoucí vláda k pokračování nouzového stavu postaví, až bude v pátek prezidentem Zemanem skutečně jmenována. Své kroky chce pětikoalice oznámit právě po tomto aktu.

Brzy by se také mělo ukázat, zda se vrátí do hry PCR testy jako doklady o bezinfekčnosti. Babišův kabinet tímto krokem chtěl dosud neočkovanou část populace donutit k vakcinaci, což se částečně povedlo. Budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už ale několikrát naznačil, že v negativní motivaci nechce „tolik tlačit na pilu“ jako jeho předchůdce Adam Vojtěch (za ANO).

Tagy: