Zbrojaři z Imexu si v Ostravě často zastříleli s klienty. Patřili mezi ně i agenti GRU?

Na šéfa zbrojařské firmy Imex Group Petra Bernatíka padlo vážné podezření, že se v ostravském hotelu potkal s agenty ruské GRU. A to pouhý den před výbuchem ve Vrběticích. „Pan Bernatík mi občas volal, že k nám posílá nějaké klienty. Většinou je přivedl pan Petřík, pak si tu spolu zastříleli,“ vzpomíná Marcel Žurovec, jenž byl tehdy zaměstnancem střelnice a hotelu Corrado. Luděk Petřík patřil k bývalým příslušníkům StB a 16. října 2014 zahynul při explozí ve Vrběticích.

Když 22. dubna zveřejnilo internetové zpravodajství CNN Prima NEWS podezření, že ruským agentům zřejmě doporučila ubytování v ostravském hotelu Corrado zbrojařská firma Imex, právník společnosti se proti této informaci důrazně ohradil. Úvahu, s níž přišel majitel hotelu Maxmilián Šimek, nyní podpořily informace uniklé z vyšetřování.

Podezřelá schůzka s agenty GRU

Současný šéf zbrojařské firmy Imex Group Petr Bernatík mladší se prý totiž pouhý den před explozí ve Vrběticích zastavil právě v hotelu Corrado, jehož součástí je prodejna zbraní i střelnice. Bernatík se měl v podniku či jeho bezprostředním okolím zdržet čtyřicet minut, což prokázaly lokalizační údaje v jeho mobilním telefonu. Informaci sdělil Českému rozhlasu a Respektu důvěrný zdroj obeznámený s vyšetřováním.

V té době byli ovšem na seznamu hostů i dva ruští státní příslušníci Alexander Petrov a Ruslan Boširov. Ve skutečnosti agenti ruské vojenské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin, kteří podle českých tajných služeb měli způsobit výbuch vrbětického muničního skladu. „Tip na ubytování podle mě dostali od někoho z Imexu, o tom jsem přesvědčen. Nenašli si nás jen tak náhodou,“ říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS majitel hotelu i střelnice Maxmilián Šimek. Kardinální otázka zní, proč by se agenti potřebovali už v Ostravě sejít s představiteli Imexu. Jejich návštěva byla oficiálně ohlášena až ve Vrběticích.

Proč se ubytovali 150 km od Vrbětic?

Návštěvu Petra Bernatíka mladšího v hotelu potvrdil médiím i poslanec výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS), výbor je s vyšetřováním průběžně seznamován. Právník firmy Imex napřed připustil, že Bernatík mohl 15. října 2014 kolem hotelu náhodně projet, následně jeho přítomnost v podniku rázně odmítl.

Z ostravských zbrojařů, kteří zatím vystupovali spíš jako oběti ruského teroristického činu, neboť Imex přišel při výbuchu o dva zaměstnance, jsou rázem i podezřelí. „Kdyby s těmi agenty neměli lidé z Imexu žádný kontakt, tak proč by se Rusové ubytovávali 150 kilometrů od Vrbětic? To by nemělo logiku, mnohem rozumnější by byl nocleh třeba ve Zlíně,“ uvažuje hoteliér.

Nocleh se střeleckým bonusem

Maxmilián Šimek je pragmatik. Jakožto milovník zbraní už v devadesátých letech zřídil v zadní části hotelu i sportovní střelnici. „Po proškolení si tam může zastřílet každý i bez zbrojního pasu, třeba i vy,“ vyzývá novináře. Zatímco konkurence nabízí hotelové bazény či pivní lázně, v Corradu je netypickým bonusem k noclehu střelba, což mnozí muži nadšeně vítají.

Podle Šimka majitelé Imexu Petr Bernatík starší a Petr Bernatík mladší napřed v Ostravě provozovali prodejnu zbraní a střeliva, postupně se však vyšvihli na respektované zbrojaře. „Pan Bernatík mi často volal, že k nám posílá nějaké svoje klienty. Většinou je přivedl pan Petřík,“ vzpomíná Marcel Žurovec, jenž byl v letech 2001 až 2017 zaměstnancem střelnice. Luděk Petřík patřil k bývalým příslušníkům StB a posléze k zaměstnancům Imexu, 16. října 2014 ale za podivných okolností zahynul při explozí ve Vrběticích. I s kolegou Vratislavem Havránkem.

Zbraně pro Afriku z Ostravy

Podle Šimka i Žurovce posílal Imex do hotelu a na střelnici spoustu klientů. Tedy obchodníků se zbraněmi, z nichž mnozí mohli být i pracovníky tajných služeb států, z nichž přicestovali. „Pan Petřík z Imexu k nám vodil nejčastěji zbrojaře černé pleti, jindy to zase byli muži s asijskými rysy,“ vzpomíná Žurovec. Dorozumívacím jazykem s klienty Imexu byla nejčastěji angličtina, leckdy ale i ruština. V zapadlém hotelu u ostravského pivovaru se tak odehrávaly obchody ovlivňující nejrůznější vojenské konflikty ve světě.

Vicepremiér Andrej Babiš dokonce po výbuchu ve Vrběticích prohlásil v televizi, že Imex Group je kontroverzní firma, která se neštítila vyvézt zbraně třeba i do embargovaného Konga. „Zbraně a střelivo zkoušeli lidé z Imexu se svými klienty na naší střelnici. Všechno si přinesli, nepotřebovali zbraně ani střelivo, což mi vyhovovalo, protože jsem s nimi neměl žádnou velkou práci. Kromě krátkého proškolení a kontroly zbrojních pasů,“ vybavuji si někdejší „dozorčí“ na střelnici Marcel Žurovec.

Jeho slova potvrzuje i hoteliér Šimek: „Mívali tady spoustu hostů a nikdo neví, co všechno zde vyjednali. Zprostředkovatel z jednoho afrického státu tady klidně mohl domlouvat dodávky, které reálně skončily na úplně jiném místě v Africe. Tak to v tomhle oboru chodí.“ Obchod se zbraněmi je špinavý byznys. Přesně takový, jak ho vykreslují špionážní filmy.

Kdy promluví svědci?

Každá dodávka zbraní je trnem v oku nepřátelské straně. To mohl být i osud zásilky zbraní, která v říjnu 2014 měla ze skladů Imexu ve Vrběticích zamířit přes bulharského prostředníka asi k protiruským silám na Ukrajině nebo v Sýrii. A Putinův režim s Hlavní správou rozvědky (GRU) poté mohl rozhodnout o zlikvidování zbraní.

Marcel Žurovec si ruské důstojníky přímo v ostravské střelnici nevybavuje, ruština tam totiž zněla často. „Je možné, že jsem na ruské agenty dohlížel přímo při střelbě, ale to už si nemohu vybavit,“ říká někdejší zaměstnanec. Maximilián Šimek poskytuje kontakt ještě na dalšího z bývalých zaměstnanců střelnice, který si prý na ruské agenty vzpomíná, a dokonce i na jejich oblečení. Reportérovi CNN Prima NEWS však nezvedl telefon.

Řeč je i o jednom tehdejším ostravském policejním důstojníkovi, který by o Bernatíkovi mladším i starším mohl leccos říct. Takové osoby se ale novinářům nesvěřují na počkání, některý z těchto svědků se snad rozmluví později.

Podivné volno v Imexu

Hoteliér právě připravuje sobotní otevření zahradní restaurace. V kuchyni je rušno, talíře téměř létají vzduchem na trase skříň – myčka. Šimek teď ovšem musí přemítat i nad kauzou, kvůli které se ruský prezident Putin možná i několik nocí nevyspal. „Není to moc náhod najednou?“ Ptá se Šimek. Myslí třeba událost, že den před výbuchem (15. října 2014) dostali zaměstnanci i brigádníci Imexu volno a do Vrbětic vyrazil pouze Petr Bernatík mladší.

„Pokud Bernatík ten den vzal do skladu i ruské agenty, i když třeba v domnění, že to jsou opravdu obchodníci, tak by z nich určitě neměl spustit oči ani na vteřinu. Ani já tady na střelnici si nic takového nemohu dovolit. Stoprocentní bdělost je při zacházení se zbraněmi povinnost,“ vysvětluje Šimek. A dodá, že v kauze Vrbětice někdo oči nejspíše účelově zamhouřil.

Teorie fajneho šolichu

Hoteliér hodí do placu i teorii o takzvaném fajnem šolichu, jak se říká v Ostravě úspěšnému, ovšem nikoli úplně legálnímu kšeftu. Dodávku zbraní prý možná zaplatil bulharský zprostředkovatel, zároveň však ruské tajné služby mohly nabídnout odměnu za pomoc při zničení zásilky. „Něco se pak nepovedlo. Sklad zřejmě bouchl ve chvíli, kdy neměl, protože Imex by asi neobětoval dva dlouholeté zaměstnance,“ fantazíruje Šimek. Kde není dostatek hodnověrných informací, tam se daří spikleneckým teoriím. Někteří politikové proto stále žádají odtajnění zprávy BIS o vrbětickém případu.

Jedno je skoro jisté. Až se 24. května znova otevřou české hotely, zbrojaři z firmy Imex Group se teď ostravskému podniku Corrado budou zdaleka vyhýbat. A stejně tak agenti tajných služeb z různých zemí světa. „Nevadí, náš hotel stojí nedaleko dálnice D1 a v létě u nás přespává hodně Lotyšů, Litevců anebo Ukrajinců cestou ke Středozemnímu moři. Jsme přesně v půli cesty,“ věří Šimek v úspěšnou letní sezonu. Navíc bonus v podobě střelnice přitahuje jistý druh chlapů doslova jako magnet.

Tagy: