Zchlaďte emoce a přestaňte si hrát na blázny, vmetl Zelenskyj vlastním poslancům

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svých projevech mnohdy nešetří kritikou, ať už jde o Rusko, nebo o Západ. Tentokrát si však vzal na paškál vlastní poslance z ukrajinského parlamentu. Někteří z nich totiž začali měnit slova národní hymny. „Co jste v životě dokázali, abyste měli morální právo měnit slova hymny? Zchlaďte emoce a přestaňte si hrát na blázny,“ vzkázal prezident.

V dalším ze svých projevů Zelenskyj hovořil nejen o aktuálním vývoji situace na Ukrajině, ale i o postojích politiků, které ho trápí. Do nich začlenil i některé poslance Parlamentu Ukrajiny. „Chtěl bych říci několik slov těm, kteří absolutně nechápou, co se děje v srdcích našich lidí. Nechápou to natolik, že se dokonce rozhodli změnit státní hymnu. Chtěl bych se těchto lidí zeptat: co jste kdy ve svém životě udělali, abyste měli morální právo měnit slova hymny?“ ptal se pobouřeně Zelenskyj.

Pokračoval otázkami, zda jsou tito poslanci vynikající básníci nebo výjimeční v bojích na Ukrajině. „Nebo teď přišla doba, že můžete měnit hymnu, kdykoli se vám zachce? Zchlaďte emoce a přestaňte si hrát na blázny. Domnívám se, že autoři těchto či podobných zákonů a návrhů, by se měli chopit zbraní a jít na bojiště. Teprve tam něco pochopí,“ pokračoval s tím, že by patřičný zákon nepodepsal. „Neztrácejte čas,“ poznamenal.

Kritika však nemířila pouze do ukrajinských řad, ale i do těch maďarských. Konkrétně na účet maďarského premiéra Viktora Orbána. „Chci se obrátit na dalšího člověka, který zřejmě plně nechápe, co se děje, a to nejen na Ukrajině, ale v celé Evropě. Na maďarského premiéra. Je prakticky jediný v Evropě, kdo otevřeně podporuje Putina,“ zlobil se Zelenskyj.

Proč se Budapešť staví proti Evropě?

Zdůraznil, že Ukrajina od Budapešti nic zvláštního nežádala. „Nedostali jsme ani to, co dělají všichni ostatní v zájmu míru. Neviděli jsme žádnou snahu o zastavení války! Proč tomu tak je? Celá Evropa chce mír,“ podotkl s tím, že nikdo nechce, aby se bojiště přesunulo z Mariupolu do Budapešti nebo z Charkova do Krakova. „Celá Evropa se snaží zastavit válku, obnovit mír. Proč se tedy Budapešť staví proti celé Evropě, proti všem civilizovaným zemím?“ nechápavě poznamenal a přidal, že ukrajinský a maďarský lid se vzájemně podporují.

„Stejně si ceníme míru, stejně si ceníme svobody. Vždy to tak bude. A jsem přesvědčen, že naše menšiny by měly být mosty, které nás ještě více spojí. Politici přicházejí a odcházejí, pravda zůstává,“ dodal ukrajinský prezident s tím, že vždy říká, co si myslí.

„Když mluvím o Maďarsku, myslím tím Maďarsko a nepotřebuji své myšlenky maskovat. Pokud jde o válku, pak o ní mluvím jako o válce, nikoliv jako o speciální operaci. Jde-li o ohrožení celé Evropy, pak tomu říkám ohrožení celé Evropy. Tomu se říká poctivost, která panu Orbánovi chybí. Možná ji ztratil někde mezi svými kontakty s Moskvou,“ rýpl si na závěr Zelenskyj.

Tagy: