Zdechovský: ANO skočilo na lep Orbánovi. Nezáviďte nám odvahu, ohradila se Jermanová

Nově zvolení europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)

Veronika Vrecionová, Tomáš Zdechovský, Jaroslava Pokorná Jermanová, Nikola Bartůšek, Thomas Kulidakis

Hnutí ANO skočilo na lep Orbánovi, řekl o vzniku nové europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. A z koalice Spolu není jediný, kdo se v posledních dnech do nově vzniklé frakce pustil. Zkritizoval ji totiž mimo jiné i premiér Petr Fiala (ODS). Členy hnutí prý nelichotivé komentáře pobavily. Nezáviďte nám odvahu, vzkázala vládním stranám nově zvolená europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

„Nazývejme věci pravými jmény. Patrioti pro Evropu slouží zájmům Ruska. Ať už vědomě, či nevědomě. A tím ohrožují bezpečnost a svobodu Evropy,“ okomentoval Fiala vznik nové europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Češi nevěří ve své veřejné instituce, říká průzkum OECD. Nejhůře smýšlejí o politicích

Pokornou Jermanovou prý premiérův výrok pobavil. „Pokračování pětikoalice v nálepkování a urážení nezná hranic,“ prohlásila ve vysílání CNN Prima NEWS.

Pětikoalice v čele s Fialou má podle ní strach z toho, že si hnutí ANO založilo novou frakci. „Bylo nám podsouváno, že nebudeme schopni postavit žádnou frakci, anebo že budeme malí. V současné době mají Patrioti 84 členů, jsou silnější než frakce, ve které je ODS, jsou třetí nejsilnější. Myslím, že slova pana premiéra jsou opravdu úsměvná,“ podotkla Pokorná Jermanová.

Europoslanec Zdechovský nechtěl Fialův výrok příliš komentovat. „Profesor politologie řekl svůj politologický názor,“ sdělil pouze. Na tvrzení Pokorné Jermanové reagoval slovy, že si určitě nemyslel, že europoslanci hnutí ANO skončí „někde mimo“. Ba naopak – předpovídal jim členství v liberální frakci, kde by se mohli podílet na evropské politice. „Jsem překvapený, že někdo tak zkušený skočí na lep Viktoru Orbánovi a skončí ve frakci, která nebude mít v Evropském parlamentu vliv,“ shrnul svůj pohled Zdechovský.

Podle Pokorné Jermanové stálo hnutí ANO u založení nové frakce proto, že se jim program liberálů nevyhovoval. „Nemáte odvahu vyskočit z rozjetého vlaku, ve kterém jedete několikáté funkční období,“ osočila Zdechovského. „Tak nám nezáviďte odvahu.“

„Je rozdíl vyskočit z rozjetého vlaku a skočit pod rozjetý vlak,“ opáčil europoslanec.

Přísaha a Motoristé sobě versus ODS

Proti kritice Patriotů se postavila i nově zvolená europoslankyně Nikola Bartůšek (Přísaha a Motoristé sobě), která společně s lídrem kandidátky Filipem Turkem rovněž zasedne v nové europarlamentní frakci. „Přijde mi absurdní, abychom degradovali nějakou frakci hned od začátku, než vůbec začala něco řešit,“ namítla. Její členy podle ní spojují tři hlavní témata – nelegální migrace, Green Deal a boj proti zákazu aut se spalovacími motory.

Turek s Bartůšek prý přitom měli původně zamířeno do frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), jejíž součástí je ODS. Prvně jmenovaný však ve středu na tiskové konferenci v Praze novinářům řekl, že konzervativci neměli zájem o spolupráci a připojení jejich uskupení navíc blokovali právě členové ODS.

Europoslankyně za občanské demokraty Veronika Vrecionová však ve vysílání CNN Prima NEWS uvedla, že Přísaha a Motoristé sobě ani nepožádali o vstup do frakce ani nepodali přihlášku. „Se mnou se o tom nikdy nebavil,“ prohlásila. „Probíhalo to pouze v médiích,“ uvedla v pořadu 360°.

Europoslanec ODS Alexandr Vondra se nechal ve vysílání CNN Prima NEWS nedávno slyšet, že se jeho strana s Motoristy sobě programově shodne. „U spalovacích motorů a bezpečnosti se určitě shodneme, ale to jsou věci, u nichž jednoznačně říkáme, že budeme schopni jednat úplně s každým, abychom byli schopni naplnit program,“ upřesnila Vrecionová.

Novou frakci Patrioti pro Evropu založili v pondělí maďarský Fidesz, rakouská Svobodná strana Rakouska (FPÖ) a hnutí ANO, k nimž se mimo jiných připojilo francouzské Národní sdružení (RN) Marine Le Penové. Má 84 členů ze 12 členských zemí, čímž se stala třetí nejsilnější frakcí po lidovcích a socialistech.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Debatovalo by se o nepodstatných číslech. Fiala nechápe kritiku utajování návrhu rozpočtu

Tagy:
politika ODS Viktor Orbán Evropská unie volby Tomáš Zdechovský europoslanec ANO 2011 vláda Alexandr Vondra 360° politický proces Jaroslava Jermanová Veronika Vrecionová Filip Turek frakce Přísaha a Motoristé Nikola Bartůšek PŘÍSAHA a MOTORISTÉ Patrioti pro Evropu politické strany a hnutí