Byli jsme už u Breivika, kritizoval Šlachta nevyužité zkušenosti. Letocha před policií smekl

Robert Šlachta (Přísaha) a Petr Letocha (STAN)

360° (16)

Policie se dostatečně nepoučila z historických útoků masových střelců, domnívá se Robert Šlachta (Přísaha). V případě zásahu na Filozofické fakultě UK ocenil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS práci nasazených policistů, zmínil však zdánlivé systémové pochybení a zpochybnil i následné kontroly policejních orgánů. Podle Petra Letochy (STAN) ze sněmovního Výboru pro bezpečnost byl policejní zásah bravurní, z incidentu se lze poučit, o selhání systému však údajně nešlo.

V případech hrozby útoku střelce je podle Šlachty třeba, aby byl systém reakce zautomatizovaný. „Byli jsme u Breivika, zkušenosti se sbíraly. Není to první střelba, dostáváte jednotlivé zkušenosti, abyste se poučili, aby nedošlo k tomu, k čemu bohužel došlo,“ řekl v pořadu 360°.

Zároveň se neúspěšný kandidát do Sněmovny a bývalý policista pustil do vedení policie. „V roce 2015 byla střelba v Uherském Brodě, v roce 2019 v Ostravě. U všeho byl policejní prezident Vondrášek. My pořád říkáme, že budeme něco systémově opravovat a nastavovat, ale je to třetí střelba, máme 14 mrtvých lidí,“ uvedl s tím, že šéf policistů je nekompetentní. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se již dříve proti Šlachtově kritice na Vondráškovu adresu vymezil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šlachta parazituje na střelbě z univerzity, řídit by mohl maximálně křižovatku, říká Michopulos

Podle odborníků nelze podobným incidentům plně předcházet. Případné pochybení policistů nadále vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), zároveň již proběhlo šetření Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia, jenž nezjistil žádné výrazné pochybení.

Šlachta zpochybnil i závěry těchto kontrol: „Nekritizuji práci jednotlivých policistů, ale když se podíváme na systémové věci – chyběla analýza, chybělo vyměňování informací. Úplně nevím, co poslanci čekají, že GIBS vyšetří. Inspekce vyšetřuje trestnou činnost policistů, ne systémové pochybení nebo špatné nastavení. Budeme čekat tři, čtyři měsíce, až nám GIBS řekne, že se nic nestalo. Kontrola podřízená policejnímu prezidentovi řekne, že se nic nestalo, vždyť tomu nemůže nikdo věřit. Je tam hodně bílých míst, na která bychom měli dostat odpovědi.“

Letocha: Nejde o systémové pochybení

Průběhu zásahu, jeho následného vyhodnocování i nastavení systému se naopak zastal Petr Letocha (STAN). „V podstatě bezprostředně po události jsme se začali ptát, jestli nemohlo být něco uděláno lépe, jakým způsobem policie pracovala a jestli někde nepochybila. Zpětně to hodnotíme s informacemi, které tehdy zasahující policisté neměli a neměli je ani ti, kteří vyhodnocovali situaci od samého počátku. Nemyslím, že by to bylo systémové pochybení,“ oponoval Šlachtovi.

Ze situace si podle něj můžeme vzít příklad a v budoucnu se muži zákona mohou poučit nebo začlenit nové poznatky do metodiky, policie nicméně podle něj odvedla dobrou práci. „Vidím bravurní zásah, který jistě zachránil řadu dalších životů,“ uvedl. Uznal však, že kritická komunikace s fakultou nebyla „nejšťastnější“ a šlo o „slabé místo“.

Ministr vnitra zároveň po zkušenostech z hrůzného incidentu chce, aby vznikl registr ohrožených budov, kde by měly být i jejich plány. Ty by měly zjednodušit orientaci policie při případném zásahu. Zároveň prohlásil, že resort se chystá zpřísnit pravidla pro držení zbraní. Za práci policie se opakovaně postavil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smutek ve Sněmovně. Poslanec přednesl příběh oběti z filozofické fakulty, mnohé dojal

Tagy:
policie střelba GIBS Robert Šlachta 360° Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Petr Letocha