Stávka praktických lékařů nebude. Ministerstvo zdravotnictví jim přidá peníze

Praktický lékař.

Praktičtí lékaři odvolali protest

Praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti odvolali svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to v pondělí řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Celkové náklady na zdravotní péči pro příští rok se nemění, snížena bude částka na takzvané centrové léky. S ambulantními specialisty budou zástupci ministerstva zdravotnictví jednat v úterý. Dohoda s praktiky se jich netýká.

Centrové léky jsou léčivé přípravky, které se mohou podávat pouze na specializovaných pracovištích a obvykle jsou velmi drahé.

ČTĚTE TAKÉ: Klíšťata stále řádí, varují experti. Co dělat, když „prošvihnu“ očkování?

Na příští rok počítá úhradová vyhláška s příjmy veřejného zdravotního pojištění necelých 530 miliard korun. Péče praktických lékařů by měla přijít zhruba na 30,6 miliardy korun. Meziročně měly příjmy ordinací praktických lékařů vzrůst o 2,8 procenta, žádali 3,3 procenta, což podle Šonky bude nově splněno.

„Dodatečné prostředky pocházejí z rezervy určené pro centrovou léčbu. Nadále tak plníme vládní usnesení o vyrovnané úhradové vyhlášce,“ uvedl ministr Válek. Centrové léky jsou čtvrtá největší plánovaná položka po platbách nemocnicím akutní péče (292 miliard), za léky na recept (50 miliard) a ambulantním specialistům (43,9 miliardy).

Dosažené dohody si pochvaloval Válek i na síti X. „Ordinace praktických lékařů zůstanou otevřené. To je zásadní zpráva z dnešního jednání se zástupci praktiků a pediatrů, na kterém se nám společně podařilo zažehnat plánovaný protest,“ uvedl a poděkoval Šonkovi a předsedkyni Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Iloně Hülleové za „konstruktivní přístup“.

Pro příští rok by na centrové léky mělo jít více než 40 miliard korun, meziročně o 11,5 procenta více. Dlouhodobě patří k nejrychleji rostoucím nákladům zdravotního pojištění. Loni stály jen VZP, která je pojišťovnou 60 procent populace, 20 miliard korun a léčilo se jimi přes 75 tisíc lidí.

Úhrada od zdravotních pojišťoven se ordinacím podle ředitele odboru regulace cen a úhrad MZd Tomáše Trocha navýší prostřednictvím koeficientů, kterými se zohledňuje náročnost menších dětí nebo starších pacientů.

Protestní uzavření ordinací na 29. a 30. října, kdy jsou podzimní prázdniny, oznámili minulý týden praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti, ambulantní specialisté se k němu připojili.

Návrh vyhlášky kritizovala také Asociace českých a moravských nemocnic sdružující menší regionální zařízení, které vadí rozdíl mezi úhradami péče pro ně a fakultní nemocnice za stejnou péči. Také nízký růst úhrad považuje za protiústavní, zvažuje podání k Ústavnímu soudu. K nespokojeným segmentům se v pátek přidaly i laboratoře, jejich asociace vyzvala ministra k jednáním.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Česku se v prodeji objevily nebezpečné padělky e-cigaret. Obsahují příliš mnoho nikotinu

Tagy: