Zdrogovaný mladík na Ústecku bodl nožem do krku svého otce. Ten přežil a syna hájí

Útok nožem (Ilustrační snímek)

Krajský soud v Ústí nad Labem se ve středu začal zabývat případem šestadvacetiletého mladíka, který vloni v panelovém bytě na Děčínsku bodl během hádky svého otce. Roli v útoku údajně hrály drogy a mladíkův psychický stav. Trestní stíhání tak státní zástupce nakonec zastavil. Podrobnosti zjišťoval štáb Krimi zpráv.

Mladík napadl nožem svého otce v bytě v Jiříkově na Děčínsku, kde s nimi společně bydlí také babička. Během hádky mu bodl nůž do krku. Záchranářský vrtulník muže s vážným zraněním převezl do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. „Najedou přilítli policisté a brali toho kluka. Jeho otec byl pořezaný,“ uvedla dříve k případu svědkyně napadení.

Za pokus o vraždu původně hrozilo synovi až 18 let za mřížemi. Státní zástupce ale trestní stíhání nakonec zastavil. „Podle znalců nebyl muž v době spáchání činu příčetný. Vyjádřili se ale k jeho potenciální nebezpečnosti pro společnosti, a proto navrhli uložení ústavní psychiatrické ochranné léčby,“ řekl státní zástupce Vladimír Jan.

K soudu ve středu mladík dorazil v doprovodu otce, kterému se přítomnost novinářů očividně nelíbila, a proto na ně vulgárně pokřikoval. Jeho nevhodné chování musela krotit justiční stráž. V soudní síni pak popsal i údajné okolnosti, za kterých ho syn bodl. „To, co se stalo, bylo zkratové jednání v důsledku používání drog,“ hájil svého syna.

Otec: Můj syn se chová normálně

V současnosti podle něj syn bere léky, dostává injekce a pravidelně chodí na kontroly k lékařům. „Můj syn se chová normálně. Bydlíme spolu a dávám na něj pozor, což se týká jak chování, tak dodržování medikace. Osobně ho vozím k psychiatrům. Nesouhlasíme s ústavní léčbou,“ doplnil napadený otec.

To, že drogy už nadále neužívá, potvrzuje i šestadvacetiletý útočník. „Abstinuji od drog. Dříve jsem kouřil marihuanu, alkohol neužívám. Jsem v pořádku. Nemám žádný problém, všechno dodržuji,“ řekl muž.

Soudní zasedání bude pokračovat v říjnu výslechem soudních znalců. Právě oni budou rozhodující v tom, jestli soud nakonec pošle mladíka do ústavní psychiatrické léčebny, nebo ho nechá na svobodě v péči otce a babičky.

Tagy: