Balaštíková: Šetřit? Taková rada je na nic. Když nezastropujeme ceny, firmy začnou padat

Poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Partie PLUS (28)

Rady, že mají lidé šetřit a omezit výdaje, jsou na nic, to ví každý, reagovala poslankyně ANO Margita Balaštíková na dřívější slova ekonomického experta ODS a místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka. V energetické krizi musíme pomoci nejzranitelnějším občanům, ale je nutné myslet i na firmy, zaznělo od ní dále v nedělní Partii Plus.

Podle Balaštíkové je především třeba zastropovat ceny pohonných hmot a energií. „Jestliže to neuděláme, vše prodražíme a firmy začnou padat,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Debata se v pořadu Partie Plus stočila i ke zvyšování cen potravin. Například mouka nyní meziročně zdražila o 70 procent, máslo o 55 a chléb skoro o 30 procent. Podle Balaštíkové lze očekávat, že ceny ještě porostou.

„Podle mě zemědělci a výrobci nepromítli veškeré zdražení do ceny výrobků. Čekají, že se něco stane. Ale budou to muset udělat,“ uvedla.

Podle poslance vládní ODS Jiřího Havránka je třeba být s případným zastropováním cen obezřetný. „Pozor s cenovými stropy, které se mohou vymknout kontrole. Ale kdo ví, třeba se dostaneme do situace, kdy Putin vypne všechny kohoutky a budeme k tomu muset sáhnout,“ řekl v pořadu Partie Plus. Vláda podle něj vyvažuje dopady inflace správně.

Jak zkrotit inflaci?

Inflace se nyní pohybuje na 17 procentech. Podle opozičního poslance SPD Jana Hrnčíře je řešením snížení DPH na energie. „Máme jednu z nejvyšších DPH na energie a základní potraviny,“ zdůraznil.

Vládní poslanec za KDU-ČSL Michael Kohajda oponoval, že snížení daní by státní rozpočet stálo obrovské peníze, navíc by se pomoc dostala i k bohatým. Cílem vlády ale podle něj je, aby mířila na ty nejslabší, seniory či samoživitelky. Kohajda také zmínil, že stále máme nízkou nezaměstnanost. „Dokud budou lidé vydělávat, nikdy nepůjdou na úplné sociální dno,“ řekl v Partii PLUS.

Tagy:
energie daně inflace DPH zdražování Margita Balaštíková Jan Hrnčíř Jiří Havránek Michael Kohajda Partie PLUS