Co s drahými energiemi? Firmy žádají kompenzace. Na to nejsou peníze, oponuje vláda

Jozef Síkela, Petr Fiala a Miloš Vystrčil

Vládní kompenzace pro firmy

Potravináři žádají vládu, aby v souvislosti s drahými energiemi uplatnila kompenzace, které povoluje Evropská komise. V opačném případě prý bude hrozit konec mnoha českých firem. Kabinet takové řešení odmítá, protože by výdaje na kompenzace neutáhla státní kasa.

Téměř deset milionů korun. Takovou sumu by mohla za určitých podmínek dostat firma, které se meziročně zvedly náklady na energie o 200 procent. Jindy zakázané kompenzace teď Evropská komise povoluje. Česká vláda je ale využít neplánuje.

„Jedná se o pomoc, která zároveň musí vést k energetickým úsporám, případně k přechodu na jiný uhlíkově příznivější zdroj energie. Právě v této kombinaci o to není velký zájem,“ zmínil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Vláda navíc na takovou podporu nemá momentálně dostatek peněz ze státního rozpočtu. Opozice však kabinetu vyčítá, že ostatní evropské země kompenzace využívají. „Výsledek je takový, že třeba španělské firmy kupují elektřinu sedminásobně levněji než ty české,“ kritizoval první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

I někteří ekonomové navrhují, aby stát podnikům více pomáhal. „Česká vláda odpustí firmám poplatky za obnovitelné zdroje, ale určitě je na místě i další diskuze, jak pomoci, protože musíme zajistit vysokou konkurenceschopnost českých firem,“ podotkl ekonom Štěpán Křeček.

„Je to takové usnutí na růžích nevědomosti, protože krize, která nás čeká, bude daleko drtivější, než si nyní vláda i firmy myslí,“ doplnil ekonom Lukáš Kovanda. Větší státní pomoc s energiemi by navíc nepocítily jen firmy, ale i lidé. Tedy alespoň podle Potravinářské komory, která tvrdí, že by se díky kompenzacím zastavil růst cen potravin.

„Určitě bychom byli schopni na úrovni jednotek miliard to opatření čerpat. V Rakousku je teď plyn za poloviční cenu než u nás, takovým cenám nemůžeme konkurovat,“ řekl Miroslav Koberna z Potravinářské komory. Drahé energie už mají své oběti. Podle Svazu pekařů skončilo od ledna pět procent českých pekáren.

Tagy: