Že nenecháte nikoho padnout? Každý asi žijeme v jiné zemi, vmetl vládě Havlíček

Karel Havlíček v Partii (28. 8. 2022)

PARTIE Terezie Tománkové 28.8.2022

„Nenecháme nikoho padnout“ je věta, která z úst vládních představitelů zaznívá prakticky od začátku energetické krize. Jenže opozice těmto slovům nevěří a vyčítá kabinetu, že zatím nepředložil žádné řešení rostoucích cen elektřiny a zemního plynu. „Neschvalujeme to, jak přistupujete k našim lidem. Jste mimo realitu,“ řekl Karel Havlíček (ANO) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Vůči domácnostem máme nastavený systém, že více jak 30 procent jejich příjmu nebudou náklady na energie. V Praze je to 35 procent. Za posledních devět měsíců máme nejlepší vývoj v ohledu splácení hypoték. Mně na tom záleží, já nechci, aby se lidé dostali do svízelné situace a ztráceli bydlení. Pojďme řešit příčiny,“ řekl v Partii Terezie Tománkové místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zopakoval, že kabinet Petra Fialy (ODS) nenechá nikoho na holičkách. „Vláda nenechá nemocnice, města ani obce padnout. Mým zájmem je hledat změnu a hledat příčinu. Všechno, co vidíme, se propisuje do inflace, zvyšujeme důchody, zvyšujeme sociální dávky. Jestli tu spirálu nezastavíme, bude to problém pro celou Evropu. Je to i problém opozice, která zbytečně přidává pod kotel,“ dodal Jurečka.

Neříkáte, kde byste na to vzali

Jenže to nepřešel bez mlčení Jurečkův diskusní oponent Karel Havlíček. „Připadá mi, že žijeme každý v jiné zemi, jsou to fráze. Řešíte, až když vás hejtmani nekompromisně konfrontovali. Že to říkal Miloš Zeman a my, vám bylo jedno. Kašlete na to, neděláte vůbec nic. Když říkáte, že nenecháte lidi padnout, já vám to nevěřím. Bojíte se i vlastního stínu,“ odmítl Jurečkovo tvrzení, že vláda s cenovým nárazem tuzemským domácnostem pomůže.

Marian Jurečka však argumentoval, že vláda „vůči domácnostem a firmám distribuuje obří pomoc“. „Vy jako opozice říkáte, že byste rozdali miliardy korun. Ale už neřešíte, kde byste na to vzali. My se musíme bavit, jaká má být ta míra adresnosti. Jsme připraveni i na opatření, která předejdou propouštění. Jsme připraveni spustit kurzarbeit. Preferuji ale, aby se řešení našlo ještě lepší,“ zdůraznil vicepremiér.

Marian Jurečka v Partii také varoval, že je nutné najít řešení drahých energií na úrovni celé Evropské unie. „Pokud by se řešení nenašlo, což se nemůže stát, to by se i rozpadla Evropská unie,“ řekl. Podle Karla Havlíčka ale na takový krok může být pozdě. „My na to jdeme úplně opačně. Evropa se zatím nebyla schopna domluvit,“ odmítl Jurečkova slova. Ostatní země prý už dávno nějaká řešení nalezly. „Pan ministr Síkela ještě před týdnem říkal, že zastropování nepřichází v úvahu,“ dodal místopředseda Poslanecké sněmovny.

Vláda se jen dívá

Havlíček rovněž Jurečkovi vmetl, že vláda rostoucím cenám elektřiny a plynu jen nečinně přihlíží. „Sledujeme volný pád Česka a vláda se na to dívá. Nevím, co už na to mám říct dřív. My musíme řešit cenu, ne to, jestli energie máme. Elektřiny máme přebytky,“ řekl v Partii Terezie Tománkové. Podle něho je většina elektřiny na příští rok prodána, a tak nyní nepomůže, když vláda přijde se zastropováním cen.

Jenže s takovým výkladem se nespokojil místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Ten Havlíčkovi vyčetl, že předchozí vlády s účastí hnutí ANO nijak neřešily energetickou bezpečnost České republiky, a tedy ani nepředcházely rostoucím cenám energií.

„Proč jste tyto kroky nedělali vy? Za čtyři roky vaší vlády nepřišly kroky, které by zvýšily využívání obnovitelných zdrojů. Vy jste raději létal mezi Sněmovnou a Hradem a lobboval za zájmy Číny a Ruska. Proč není zákon o komunitní energetice, který má dva roky zpoždění?“ tepal Jurečka Havlíčka v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Ostrý duel Mariana Jurečky s Karlem Havlíčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
Marian Jurečka energie opozice Karel Havlíček Partie Partie Terezie Tománkové energetika vláda