Leželi jsme na zemi a plakali. Ze slov návštěvníka zdevastovaného festivalu Pohoda mrazí

Slovenský festival Pohoda přerušila bouře.

Bouře na festivalu Pohoda

Peter, jeden z návštěvníků slovenského hudebního festivalu Pohoda, vzpomíná na páteční večer jako na jednu z nejhorších chvílí svého života. Společně s přítelkyní se skutečně báli o život, řekl webu Nový Čas. Nad letištěm, kde se akce konala, se totiž přehnala extrémně silná bouře, která po sobě zanechala několik zraněných.

Peter a jeho přítelkyně se během bouře schovávali ve stanovém městečku. „Měli jsme velký stan u vchodu. Kolem nás nikdo nebyl a vítr nabral neuvěřitelnou rychlost, vyhodilo nás to ze stanu. Neudržel jsem ho zevnitř, i když jsem se snažil celou vahou, a to mám 84 kilogramů. Stan byl ale příliš velký,“ podělil se Peter o hororový zážitek s deníkem Nový Čas a upřesnil, že měli stan pro čtyři osoby.

ČTĚTE TAKÉ: Následky velkých bouřek. Přes tisíc výjezdů hasičů, zatopené domy a domácnosti bez proudu

„Hodilo mě to o zem tak, že mi půlka těla trčela ven. Leželi jsme patnáct minut na zemi a plakali. Byly to ty nejhorší podmínky v mém životě. Dvacet blesků za minutu přímo nad hlavou a vítr jako při tornádu, jehož nárazy odhaduji přes 120 kilometrů v hodině,“ dodal.

I přesto, že zažil na festivalu nejhorší zážitek v životě, organizátorům prý nic nevyčítá. „Pevně věřím, že Pohoda bude pokračovat i nadále. Toto nebyla chyba organizátorů. Byl to mega průšvih ze strany počasí, a taková bouře se podle mě dá přirovnat k malému tornádu. Prostě nás ten vítr absolutně zbil a déšť zmlátil jako žito,“ poznamenal Peter.

O nečekaném ukončení festivalu Pohoda informovala slovenská média v sobotu před půlnocí. Prudký vítr a bouřka způsobily pád konstrukce stanu s pódiem. „Záchranáři na místě ošetřili patnáct převážně lehce zraněných osob a čtrnáct z nich převezli do nemocnic v Trenčíně a Považské Bystrici,“ uvedli záchranáři na Facebooku s tím, že šlo hlavně o úrazy hlavy a pohmožděniny horních a dolních končetin.

Mezi zraněnými byli také tři Češi, potvrdilo ministerstvo zahraničí. Policie oznámila, že ve věci zahájila trestní stíhání.

Hudební festival v Trenčíně, který letos přivezl interprety a kapely jako James Blake, Morcheeba, Black Pumas nebo Descartes a Kant či domácí zpěváky Janu Kirschner a Richarda Müllera, má kapacitu kolem třiceti tisíc návštěvníků. Podobné neštěstí se na Pohodě odehrálo už v roce 2009, kdy kvůli silnému větru spadl rovněž jeden ze stanů. Neštěstí si tehdy vyžádalo dva mrtvé a několik desítek zraněných.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smrtící hurikán Beryl. Hned na začátku sezóny překonal dávný rekord, vědci se bojí, co přijde

Tagy:
Slovensko festival bouře Trenčín zranění počasí Pohoda