Strana PRO chtěla uplatit Vémolu, ten odmítl. Co na to Rajchl? Chtěl by Vágnera nebo Dyka

Karlos Vémola během rozhovoru na CNN Prima NEWS

Vémola Před prohrou jsem měl skvělou formu. Na filmu o mně nic nevydělám

Karlos Vémola je nepřehlédnutelná persona českého sportu. Ať už vyhrává, či prohrává, málokdo jej dokáže přehlédnout. Jedni ho mají rádi, jiní ho nemohou vystát, málokomu je ale lhostejný. Toho si všímají i politici, a někteří by ho proto chtěli využít v propagaci. Pokoušel se o to i Jindřich Rajchl ze strany PRO. A pohořel i přes velmi lukrativní nabídku. „Nerad bych se angažoval v něčem, co úplně neznám a s něčím třeba i nesouhlasím,“ vysvětlil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS osmatřicetiletý bojovník.

V posledním souboji sice prohrál, ale to nemění nic na tom, že je jednou z nejvýraznějších osobností českého sportu. I proto Karlos Vémola občas dostává nabídky od politiků. Naposledy jej oslovili představitelé strany PRO (Právo Respekt Odbornost).

ČTĚTE TAKÉ: Nejdřív Piráti, pak Rajchl a nyní KSČM. Dostál se spojil s Konečnou, chce do europarlamentu

„Já teď dostávám plno návrhů od politických stran. Třeba nedávno mě oslovila strana PRO v čele s Jindřichem Rajchlem,“ prozradil Vémola v rozhovoru. „Říkal jsem si, že ti politici musí mít ale peněz… Nabízeli mi celkem velký finanční částky, kdybych jejich volební program podpořil. A já jim říkám: ,My sportovci ani na takové peníze nejsme úplně zvyklí. Já sice peníze mám rád, ale snažím se být celý život nepolitický,‘“ vysvětlil bojovník.

Populární sportovec si nicméně nechal nabídku vysvětlit.

Rozložená strana

„Politika rozděluje společnost. Samozřejmě, že některé jejich názory třeba můžu sdílet a s některými nesouhlasit, ale nechci míchat politiku se sportem. Byl jsem pozvaný přímo na schůzku jejich strany, strávil jsem s nimi večer a omluvil se, že mě to sice těší, že o mě mají zájem, ale budu muset odmítnout,“ popsal setkání Vémola. „Protože politice úplně nerozumím a nerad bych se angažoval v něčem, co úplně neznám a s něčím třeba i nesouhlasím. Rozešli jsme se v dobrém, ale nedomluvili jsme se.“

Jednání s Vémolou potvrdil i předseda strany.

„My jsme ho oslovili, protože oslovujeme známé osobnosti nejenom z politiky, ale i z veřejného života,“ reagoval Rajchl pro CNN Prima NEWS. „Abychom dosáhli změny, je nezbytné, aby lidé, kteří to cítí de facto podobně jako my, tak aby se odvážili vystoupit ze stínu a promluvili, že situace v České republice opravdu není dobrá. Že současná vláda vede republiku opravdu do ekonomické i morální propasti, takže se různě bavíme s lidmi, kteří to cítí podobně.“

Strana PRO se snaží zvrátit vývoj preferencí různými způsoby, tedy i koupí podpory ze strany slavných jmen. Podle komentátora Bohumila Pečinky je to marné snažení. „Strana PRO je dnes rozložená, neakceschopná a jeho potenciální voliči sázejí spíš na jistoty typu ANO nebo SPD. Rajchl svými kroky přivedl stranu do bezvýznamnosti, z níž jí nemohou dostat ani siláci typu Vémoly,“ říká jeden z tvůrců podcastu Kecy & politika.

Co takhle Vágner nebo Dyk

Strana PRO se snažila oslovit i další známé tváře. „Teď se hodně mluvilo o Jakubu Vágnerovi, který se de facto vyjádřil v podobném duchu, a myslím si, že čím dál tím víc lidí se bude vyjadřovat tímto způsobem. Takže určitě oslovujeme i další sportovce a osobnosti veřejného života,“ vysvětluje Rajchl.

Vágner ale zatím nekývl. „Já si nejsem jist, jestli má vůbec ambice vstupovat do politiky. Je to stejné jako podobné vyjádření měl třeba Vojta Dyk nebo další lidé, kteří jsou známí obecně, ale většina z nich vlastně nemá zájem o vstup do aktivní politiky. Takže pokud by Jakub Vágner zájem měl, tak my ho samozřejmě velmi rádi uvítáme, protože je to osobnost, která je známá, která je lidem blízko a myslím si, že by měl co říct a bylo by dobře, kdyby lidé jeho typu do politiky vstupovali. Samozřejmě nejsou to jenom veřejně známé osobnosti, jsou to různí zastupitelé a starostové a tak podobně,“ dodává předseda strany, která má podle odborníků malou šanci na volební úspěch.

„Strana PRO měla velkou šanci se prosadit na podzim 2022, když začala série protivládních akcí na pražském Václavském náměstí, kde Jindřich Rajchl patřil mezi hlavní řečníky,“ připomíná Pečinka. „PRO se mohla stát mluvčím tohoto proudu. Záhy se ukázala konfliktnost lídra Rajchla. Nejdříve se rozešel s organizátorem demonstrací Ladislavem Vrabelem. Následně mu odešli dva klíčoví místopředsedové a nakonec lídři několika krajských organizací,“ dodává komentátor.

Tagy:
peníze rozhovor politika MMA Karlos Vémola sport Jakub Vágner Bohumil Pečinka Jindřich Rajchl Vojtěch Dyk Právo Respekt Odbornost