Žebříčku nejbohatších Čechů vládne Kellnerová. O další příčky se vede boj, Babiš je nyní pátý

Žebříček 100 nejbohatších Čechů ovládla Renáta Kellnerová

Žebříček nejbohatších Čechů ovládla Renáta Kellnerová

Magazín Forbes sestavil žebříček nejmajetnějších lidí Česka. Stejně jako loni mu vévodí Renáta Kellnerová, která ovládá skupinu PPF v hodnotě 378 miliard korun. Na druhé příčce už ale oproti loňsku nastala změna, když na něj ze čtvrtého místa poskočil miliardář Daniel Křetínský, vlastník EPH. Mezi desítkou nejbohatších Čechů jsou i dva nováčci. Jmění stovky nejbohatších Čechů přitom dosahuje astronomické částky 2 467 miliard.

Prozatím neohroženou jedničkou mezi českými boháči zůstává vdova po zesnulém podnikateli Petru Kellnerovi a dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou (378 mld. Kč). Její majetek však meziročně lehce klesl, a to o necelých 5 miliard korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Blbá nálada v Česku.“ Společnost je naštvaná, většinu lidí trápí nejistota, ukazuje průzkum

Zároveň se k ní čím dál více přibližují další v pořadí, ať už druhý Daniel Křetínský (210,9 mld. Kč), vládce energetického kolosu EPH a nejbohatší muž Česka, který oproti loňskému roku poskočil o dvě příčky. Následují majitel investiční skupiny KKCG Karel Komárek (185,6 mld. Kč) a vlastník energetické Sev.en Pavel Tykač (183,3 mld. Kč). Za nimi však příliš nezaostává ani pátý expremiér Andrej Babiš (170,1 mld. Kč).

Do první desítky, v níž se stejně jako loni objevují i realitní podnikatel Radovan Vítek (149 mld. Kč), zakladatel Alzy Aleš Zavoral (45,9 mld. Kč) a jeden ze strůjců Avastu Pavel Baudiš (45,9 mld. Kč), se nově vklínili i zbrojař Michal Strnad (45,9 mld. Kč) z CSG a Jaromír Tesař (40,6 mld. Kč), majitel hydroenergetického impéria Energo-Pro.

Mezi stovku finančně nejúspěšnějších českých občanů letos Forbes zařadil čtyři nováčky. Nejvýše se z nich na dělené 57. až 60. pozici umístila dvojice Otakar Šuffner a Marek Vašíček, zakladatelé tradingové společnosti FTMO, jejichž majetek se odhaduje na 8,8 miliardy korun, stejně jako v případě Martina Vohánky (Eurowag) a Jiřího Dragouna (Tipsport).

Dalšími novici v žebříčku jsou Aleš Graf (6,7 mld. Kč), zakladatel Centropolu, jednoho z prvních alternativních obchodníků s energiemi, a Lucie Večeřová, dědička zemědělské společnosti Agro-Měřín (6 mld. Kč).

Mimořádnou skupinu mezi miliardáři tvoří také ti, kteří se letos mezi stovku nejbohatších Čechů těsně neprobojovali. Jsou to například zakladatel Productboardu Hubert Palán, Ondřej Vlček z Gen.Digital (dříve Avast), majitel Kofoly Jannis Samaras, Zdeněk Studénka ze společnosti Signum, Martin Burda z Palace Capital nebo spoluzakladatel Livesportu Jiří Mareš. Majetek těchto všech se podle odhadů Forbesu pohybuje těsně pod hodnotou 3,6 miliardy korun, což pro tento rok odpovídá spodní hranici pro zařazení mezi elitní stovku (v roce 2021 to bylo 3,6 miliardy).

Top 10 nejbohatších lidí Česka 2023:

Pořadí Jméno Majetek (mld. Kč) Hlavní firma Obor
1. Renáta Kellnerová s rodinou 378 PPF Finance, telekomunikace
2. Daniel Křetínský 210,9 EPH Energetika, průmysl, média
3. Karel Komárek 185,6 KKCG Loterie, energetika, IT
4. Pavel Tykač 183,3 Sev.en Energetika, finance
5. Andrej Babiš 170,1 Agrofert Potravinářství, zemědělství, chemie
6. Radovan Vítek 149 CPIPG Reality
7. Aleš Zavoral 45,9 Alza E-commerce
8. Pavel Baudiš 45,9 Gen.Digital Software
9. Michal Strnad 45,9 CSG Zbraně, strojírenství
10. Jaromír Tesař 40,6 Energo-Pro Energetika

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tradiční autoprůmysl? Passé, míní Kovanda. Našlápnout ekonomiku má výroba čipů

Tagy:
Andrej Babiš Daniel Křetínský Radovan Vítek KKCG Pavel Baudiš Forbes Česko Pavel Tykač PPF Renáta Kellnerová Karel Komárek mladší Energetický a průmyslový holding Aleš Zavoral Michal Strnad Jaromír Tesař