Křeček: Mnohé firmy zmutovaly do zombie podoby, žijí jen z dotací. Jejich škrty jsou nutné

Ekonom Štěpán Křeček

Křeček a Frisch o vládním balíčku

Firmy by se neměly orientovat na čerpání fondů, ale na samotný předmět svého podnikání. Mnohé z nich dnes připomínají zombie přežívající z dotací. Ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS to řekl ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček. Zároveň konstatoval, že škrtání dotací patří k nejpodstatnějším částem celého vládního konsolidačního balíčku.

Potřebné je podle Křečka představit škrty v dotacích tak, aby se snížily výdaje státního rozpočtu. „Škrtat by se mělo především u firemních dotací, protože není možné, aby se naše firmy orientovaly na čerpání dotací, a ne na samotný předmět podnikání,“ uvedl s tím, že některé firmy zmutovaly do zombie podoby a přežívají jen na dotacích, což není zdravé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nadějný výhled pro českou ekonomiku: Snížení inflace je reálné, shodují se ekonomové

Vedle toho je však podle něj rovněž důležité, abychom se zaměřili na investice. „Konsolidovat se dá nejen úsporami, ale také tím, že se zvětší naše ekonomika. Když se zvětší hrubý domácí produkt, tak dluhu k HDP poklesne,“ vysvětlil ekonom.

Následně podotkl, že zatímco rok 2023 spočíval v úsporách a boji s inflací, v roce 2024 by mělo záležet právě na investicích, abychom nastartovali naši ekonomiku. „Aby rostla životní úroveň a zvyšovaly se reálné mzdy zaměstnanců. A právě investice k tomu povedou. Máme tady velké dluhy na infrastruktuře, v energetice a určitě musíme více podporovat vzdělávání. Nejsme totiž země, která by měla nějaké bohatství na přírodní bázi, jež bychom mohli těžit a vydělávat na tom,“ upozornil s tím, že se Česká republika musí zaměřit na zvyšování lidského potenciálu. „Tedy tak, aby byl lidský kapitál motorem našeho budoucího růstu,“ prohlásil Křeček.

Zdanění firem i pracovníků

Vedle toho se ekonom vyjádřil také k chystanému zvýšení zdanění firem nebo k úvahám o růstu zatížení zaměstnanců. „Daň z příjmu právnických osob, která se má zvednout z 19 na 21 procent, mají odvádět podniky, které jsou v zisku. Naopak firmy s problémy změny nepocítí. Firmy, kterým se daří, proto odvedou více na daních a pomohou společnosti snížit finanční schodek,“ popsal ekonom Křeček.

Oproti tomu u zaměstnanců je podle něj prioritou udržet míru zdanění na nízké úrovni, čemuž mohou pomoci i některé změny v balíčku. „V České republice se zrušila superhrubá mzda, díky čemuž se výrazně snížily daně pracujícím. Nyní se dělají další úpravy, které zaměstnancům sice daně částečně navyšují, ale celkově na tom budou pořád lépe než před zrušením superhrubé mzdy,“ řekl poradce premiéra s dovětkem, že z tohoto pohledu si zaměstnanci polepšili. Za důležité rovněž označil, že i díky přijímání konsolidačního balíčku se zdanění zaměstnanců nebude zvyšovat na úroveň před zrušením superhrubé mzdy, což by mohlo občany odrazovat od práce.

Ekonomové Štěpán Křeček a Petr Frisch ve vysílání CNN Prima NEWS diskutovali mimo jiné také o dopadech vládního balíčku na zaměstnance. Celý pořad si můžete pustit v úvodním videu tohoto článku.

Tagy:
zombie rozhovor ekonomika dotace Štěpán Křeček ekonom balíček Poslanecká sněmovna ČR konsolidační balíček Petr Frisch