Zelenskyj exkluzivně pro CNN: Nechtěli jsme světu říct, že se připravujeme na válku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poskytl 1. března americké CNN exkluzivní rozhovor přímo z jednoho z kyjevských bunkrů.

Zelenskyj pro americkou CNN zhodnotil dosavadní průběh války

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poskytl americké CNN exkluzivní rozhovor přímo z kyjevského bunkru. Vysvětlil, proč před válkou tvrdil, že Rusové nezaútočí. V interview, které vedl reportér Matthew Chance, mimo jiné poslal vzkaz prezidentovi USA Joeu Bidenovi.

Co byste vzkázal americkému prezidentovi Joeu Bidenovi?
Myslím si, že by měl předat sdělení, které skutečně zafunguje. Je neskutečně důležité, aby to bylo v této válce něco užitečného. Je to světový vůdce a je důležité, aby lidé po celém světě pochopili, že probíhá boj o svobodu a demokratické hodnoty. To je potřeba říci, aby lidé věděli, za co bojujeme a proč je důležité nás podporovat.

Dlouho jste hovořil o tom, že nehrozí nebezpečí ze strany Ruska, jak říkaly americké zpravodajské služby. Nemyslíte si, že Ukrajina byla kvůli tomu nepřipravená?
To, jak reagujeme, znamená, že jsme byli připraveni na všechno. Je důležité, aby nás nepřítel nedokázal odhadnout. Nechtěli jsme celému světu říct, že se chystáme na válku.

Spojené státy uvedly, že americký voják nevstoupí na území Ukrajiny. Myslíte si, že Biden a západoevropské země by měly situaci přehodnotit?
Lídři musí podpořit demokratické státy, ty musí bránit svobodu. Dostává se nám pomoci, jsme vděční za podporu. Ale také mě nevyslyšeli, říkal jsem, že Ukrajina bude tvrdě bojovat a Rusku nic nedaruje.

Vaše armáda v posledních dnech dosáhla velkých dílčích vítězství. Viděl jsem několik zničených kolon. Obáváte se, že Kreml své vojenské operace zesílí?

Proč se bráníme? Protože tohle je naše země, naše vlast. Ano, Rusko bude ještě aktivnější. My máme to, co potřebujeme, abychom se mohli bránit. Oni to nechápou. Neznají naše ambice, naši filozofii. Nevědí vůbec nic. Jen je sem poslali, aby bojovali a zemřeli.

Vyslal jste delegaci, aby se potkala na jednáních s ruskou stranou. Vzešlo z toho něco zásadního?
Rozhodli se, že začnou o této situaci hovořit. Chtěl jsem, aby všichni přestali bojovat, musí se dostat šest dnů zpátky do bodu, kdy všechno začalo. Pokud je druhá strana připravena, jste připraveni na mír. Pokud ne, je to ztráta času.

Myslíte, že ztrácíte čas?
Uvidíme.

Chance dále popsal, jak na něj Zelenskyj působil. „Určitě je pod obrovským tlakem. Je to člověk, který věří, že je cílem číslo jedna a jeho rodina číslo dvě. Přesouvá se z bunkru do bunkru. Měl na sobě maskáče, byl neoholený. Byl unavený, bledý, měl červené oči a mluvil velice emocionálně,“ uvedl reportér.

Tagy: