Zelenskyj exkluzivně z bunkru pro CNN: Rodinu jsem už tři dny neviděl. Nejsem ikona

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj z bunkru pro americkou CNN

Pokud budou pokračovat ruské útoky na ukrajinská města, v rozhovorech s Moskvou lze jen těžko dosáhnout pokroku, V exkluzivním rozhovoru pro americkou CNN to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podotkl, že Evropa musí vidět, jak je jeho země pro současný svět výjimečná.

Zelenskyj mluvil pro americkou CNN z kyjevského bunkru, odkud řídí reakce na ruskou invazi. Uvedl, že dokud budou pokračovat útoky Moskvy na ukrajinská města, lze v rozhovorech mezi oběma národy dosáhnout jen malého pokroku.

„V první řadě je třeba mluvit. Všichni musí přestat bojovat a vrátit se do bodu, kdy to před pěti nebo šesti dny všechno začalo,“ řekl Zelenskyj. Podle něj musí obě strany ukázat, že jsou připraveny na mír. „Pokud nejsou připraveny, znamená to, že jen ztrácíte čas,“ konstatoval.

Pondělní jednání v běloruském území totiž k velkému posunu nedošlo a Rusko stále útočí na ukrajinská města. Na otázku, zda má pocit, že Ukrajina mrhá jednáním čas, odpověděl: „Uvidíme.“

Tohle není film, je to vážné

Zelenskyj si svým vystupováním a odhodláním nevzdálit se z Kyjeva vysloužil celosvětovou chválu. Odmítl nabídky od USA k evakuaci a místo toho často natáčel občanům vzkazy a jednal s lídry západních evropských zemí nejen o dodávce vojenského materiálu.

Za úterní projev v Evropském parlamentu prostřednictvím videohovoru sklidil ve chvíli, kdy řekl, že Ukrajinci bojují o život, potlesk ve stoje.

Na dotaz CNN ohledně jeho proměny z komediálního herce ve světoznámého válečného vůdce Zelenskyj odpověděl: „Situace je velmi vážná, tohle není film. Nejsem ikona, myslím, že ikonou je Ukrajina.“

„Ukrajina je srdcem Evropy. Myslím, že Evropa vidí, že Ukrajina je pro tento svět něčím výjimečná. A svět nesmí o to výjimečné přijít,“ vzkázal v rozhovoru, který vedl reportér Matthew Chance.

Ukrajinský vůdce vypadal při interview unaveně a vystresovaně. Řekl, že už tři dny neviděl svou rodinu. „Práce a spánek,“ odpověděl na otázku, jak vypadají jeho poslední desítky hodin.

Kyjevem v úterý otřásly nové údery. Podle ministerstva vnitra existují obavy, že se Rusko pokouší vyřadit komunikační infrastrukturu. Už totiž zasáhlo oblast poblíž kyjevské televizní věže a vyřadilo vysílání.

Tagy: