Zeman exkluzivně k protestu farmářů: Brusel má nesmyslné požadavky. Agrárníci mě překvapili

Miloš Zeman

Zeman o protestech farmářů

Brusel klade na české farmáře nesmyslné požadavky, sdělil k pondělní stávce bývalý prezident Miloš Zeman v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Vlastníci zemědělských firem by prý měli sami rozhodovat, jak budou se svou půdou hospodařit. Exprezidenta mimo jiné zaskočil postoj Agrární komory.

Podle bývalé hlavy státu dopadají na tuzemské zemědělce zbytečné regulace z evropských úřadů. „Pokud jim byrokraté z Bruselu přikazují, aby nechali část své půdy ležet ladem, jedná se o zcela nesmyslný požadavek. Vlastník zemědělské firmy by se měl rozhodovat sám, jak s touto půdou hodlá hospodařit,“ sdělil v exkluzivním rozhovoru.

K TÉMATU: MAPA: Traktory se valí do Prahy. Podívejte se, kterým místům se v pondělí raději vyhnout

„Stejně tak je nesmyslné farmářům diktovat zákaz některých chemických přípravků,“ dodal. Zeman rovněž hovořil i o postoji Agrární komory ke stávkujícím zemědělcům. „Byl jsem překvapen, že se její vedení postavilo k celé věci přinejmenším váhavě. Její prezident Jan Doležal na mě přitom působil velmi sympaticky,“ pronesl s tím, že váhavost „je v politice téměř trestný čin“.

V pořadu Partie Terezie Tománkové na toto téma diskutovali ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Lidovecký šéf resortu si od poslance vyslechl tvrdou kritiku za nálepkování účastníků pondělní demonstrace.

„Obávám se, že zemědělci už dnes protestují hlavně proto, aby vůbec přežili. Vy musíte vědět, pane ministře, kde to opravdu jde do kopru,“ vyčetl Havlíček ministrovi ve vysílání CNN Prima NEWS. „Vy houby víte, o kom a s kým já jednám. Já trpělivě jednám se všemi zemědělci, od těch malých až po ty velké,“ reagoval Výborný.

„Zítřejší protest je zneužitím zemědělců ze strany některých skupin, které říkají, že je potřeba demontovat demokratické řízení, že chtějí svrhnout vládu,“ prohlásil rovněž šéf resortu v pořadu Partie. Již dříve ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že akci organizují lidé, kteří se zemědělstvím nemají nic společného.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala lije olej do ohně, tvrdí zemědělci. Už shromažďují traktory, do Prahy zamíří ve skupinách

Tagy: