Zeman: Jsem heterosexuál, ale nechlubím se tím. Slováci by měli mít registrované partnerství

Exprezident Miloš Zeman

Rozhovor s Milošem Zemanem

Být homosexuál neznamená, že budu svou sexuální orientaci vystavovat na odiv. Já jsem heterosexuál a také se tím nechlubím. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS ke slovenským volbám to řekl exprezident Miloš Zeman. Doplnil, že sexuální orientace je soukromá, ba dokonce velmi intimní věc. Domnívá se, že by na Slovensku mělo být přijato registrované partnerství, terminologicky odmítá manželství.

Na téma sexuálních menšin na Slovensku došla řeč ve chvíli, kdy Zeman popisoval, co ve svém přání sdělil expremiérovi a jednomu z favoritů voleb Robertu Ficovi. Jednalo se o solidaritu s dětmi, seniory, nemocnými či zaměstnanci. Tématem jsou však také menšiny a solidarita s nimi.

„Na Slovensku je třeba silná maďarská menšina a povšimněte si jednoho faktu, že na rozdíl od minulosti, Maďaři teď nebyli schopni postavit silnou maďarskou stranu do parlamentních voleb,“ podotkl Zeman a pokračoval. „Pokud jde o sexuální menšiny, tak jsem shodou okolností byl teď na svatbě dvou homosexuálů, z nichž jeden je můj dobrý přítel. To ale neznamená, že budu svoji sexuální orientaci vystavovat na odiv,“ prohlásil exprezident.

ČTĚTE TAKÉ: Charanzová o svém favoritovi: Šimečka je svěží vítr. Fico? Návrat do korupční minulosti

Následně promluvil o své sexuální orientaci. „Já jsem heterosexuál a také se nechlubím tím, že jsem heterosexuál. Myslím si, že sexuální orientace je soukromá, ba dokonce velice intimní věc,“ podotkl.

Na rozdíl od Česka však na Slovensku nemají uzákoněné ani registrované partnerství. „Myslím, že by ho měli mít, stejně jako my. Čistě terminologicky však odmítám výraz manželství. Z lingvistického hlediska je manželství opravdu vztah muže a ženy. Ale opakuji, jde o terminologickou poznámku,“ dodal.

Ve speciálním vysílání Zeman dále přiblížil, jak by vypadalo směřování Slovenska ve chvíli, kdy by vyhrál Robert Fico, nebo to, zda se změní vztahy Česka a Slovenska. Více se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: