Zeman představil dva scénáře voleb: Pellegrini v obou vyhraje, je jako bohatá nevěsta

Bývalý prezident Miloš Zeman ve studiu CNN Prima NEWS

Rozhovor s Milošem Zemanem

Slovenskem otřásly války policistů, krize ve společnosti a ekonomice i neúspěchy premiérů. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS ke slovenským volbám to řekl exprezident Miloš Zeman. Právě tyto momenty označil za hlavní důvody, které pomáhají politikům – jako Robertu Ficovi – v návratu na scénu. Následně představil dva scénáře, jak by mohly volby na Slovensku skončit.

Stejně jako mnozí další ani Zeman nemá rád, když odhady nevyjdou, a tak představil své dva scénáře toho, jak by volby na Slovensku mohly skončit. „První je koalice mezi dvěma sociálně demokratickými stranami, tedy SMER-SD a Hlas-SD, nebo spíše mezi dvěma osobnostmi: Robertem Ficem a Peterem Pellegrinim,“ prozradil exprezident.

Obě strany podle něj mají tu výhodu, že v jejich čele stojí „skutečné osobnosti“. „A obě strany mají nevýhodu, že tyto osobnosti se v minulosti příliš nemilovaly. Hrozí riziko, že kvůli personální animozitě ke koalici mezi nimi nedojde,“ podotkl Zeman. Tomuto scénáři dává 60 procent. „Zbývajících 40 dávám koalici Progresivné Slovensko (PS) – tedy Michalu Šimečkovi – s Pellegrinim. Ten je totiž něco jako bohatá nevěsta,“ prohlásil exprezident ve speciálu.

ČTĚTE TAKÉ: REPORTÁŽ: V domech a chatrčích romské osady slovenské volby ignorují. Fico jako vítěz je ale děsí

Následně popsal Ficovu cestu zpět na politickou scénu. „Co mu pomohlo? To, co pomáhá každému politikovi, který se vrací. Především je to krize ve společnosti, nedostatek vedoucích osobností – a to Fico je – a k tomu se přidruží ekonomická a politická krize. Když si vezmeme, co se nyní na Slovensku děje, a tím nemyslím jen války policistů, ale třeba i neúspěchy premiérů, tak to vše přispělo k tomu, že lidé chtějí v čele vlády silnou osobnost,“ vysvětil bývalý prezident.

Na dotaz, zda se z Fica nestává národní konzervativec, Zeman odpověděl záporně. „I uvnitř sociální demokracie existuje křídlo, které bych označil jako levicový konzervatismus. Nevidím nic špatného na tom, když zdůrazňujete i národní aspekty a suverenitu státu,“ sdělil exprezident. Následně uvedl, že znakem sociální demokracie je solidarita.

„V přání Ficovi jsem říkal, že potřebujeme solidaritu s dětmi, aby nemusely platit školné. Solidaritu s nemocnými, aby nemuseli platit třeba poplatky v nemocnici. Také solidaritu s důchodci, aby nebyli okrádáni pravicovou konzervativní vládou, a koneckonců solidaritu se zaměstnanci, protože konzervativci na pravici nesnášejí odbory,“ prohlásil Zeman.

Tagy: