Zeman může ještě zamíchat kartami při jmenování ministrů. Nemá co ztratit, tvrdí Langer

Ivan Langer

360° 10.11.2021

Podle bývalého minstra vnitra Ivana Langera z ODS může ještě prezident Miloš Zeman zamíchat kartami při jmenování nových ministrů vlády Petra Fialy (ODS). Langer je ale rád, že nakonec nedošlo kvůli zdravotnímu stavu hlavy státu k aktivaci ústavního článku 66. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS prohlásil, že v opačném případě by se náměstí zaplnila demonstranty.

Miloš Zeman, který je od 10. října hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici, bude v pondělí přeložen z akutního lůžka na pokoj ve standardním oddělení, kde bude moci omezeně přijímat návštěvy. Že se Zemanův stav postupně lepší, potvrdil i chirurg Pavel Pafko, který je členem lékařského konzilia, a vyhodnocuje tak Zemanův stav.

Senátoři ale několik dnů po hospitalizaci začali uvažovat o tom, zda nebudou jednat o aktivaci ústavního článku 66, podle kterého mohou prezidenta zbavit pravomocí. I když se na jednání opravdu shodli i s předsedy některých poslaneckých stran, po zlepšení Zemanova stavu už o tom neuvažují.

„Sledoval jsem to s velkým neklidem a divím se nasazení, které vše provázelo. Dokázal jsem si představit, že kdyby k tomu došlo, ulice a náměstí zaplní demonstranti, kteří budou protestovat proti státnímu ústavnímu převratu. Budou to hlavně voliči SPD a ANO,“ popsal bývalý ministr Langer ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nakonec je rád, že hlava státu dostala v podobě konzilia a dalších lékařů odbornou péči a k aktivaci článku 66 nedošlo. Konzilium však na začátku listopadu upozornilo, že prezident stále není schopen vykonávat své pracovní povinnosti naplno a jeho hospitalizace by měla trvat ještě tři až čtyři týdny.

Zeman v úterý pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení nové vlády. V tiskové zprávě to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Fiala následně uvedl, že pověření přijal. Spekuluje se o tom, že Fiala přijde za Zemanem se seznamem ministrů, bude mít hlava státu s některými navrhovanými členy problém.

Jedním z nich by mohl být pravděpodobný ministr zahraničí Jan Lipavský z Pirátů. „O Lipavském jsem se bavil s naším panem předsedou Ivanem Bartošem. Fiala ho ujistil, že vše vyjedná a nepřipadá v úvahu, aby došlo na bezdůvodné kádrování,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý poslanec Pirátů Ondřej Profant.

Zeman miluje politiku a nemá co ztratit

Langer ale tvrdí, že Zeman rozhodně může zamíchat politickými kartami. „V drtivé většině názorů s ním nesouhlasím, ale je jednou z největších politických osobností za uplynulých 30 let. Politiku miluje a ví, že prezidentský mandát má za pár a nebude se muset zodpovídat v dalších volbách,“ zdůraznil.

Pokud se nestane nic neočekávaného, prezidentské volby se uskuteční v roce 2023 a Zeman v nich již znovu kandidovat nemůže. Fiala předpokládá, že by se jeho vláda mohla ujmout mandátu do Vánoc. Do té doby by měl řídit stát končící kabinet v demisi.

Tagy: