Zeman nevykročil ze svého stínu, shodli se politici. Je to buran, dodal kriticky Pospíšil

Když Miloš Zeman nově zvolenému prezidentovi nenavrhl jako první termín společné schůzky, nevykročil ze svého stínu, shodli se poslanec Robert Králíček (ANO) a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Ačkoliv se oba prezidenti na společném jednání nakonec dohodli, netradičně ho inicioval Petr Pavel. Pospíšil v pořadu 360° také doplnil, že se dosluhující hlava zachovala buransky.

„Nepřekvapuje mě to (jednání Zemana), chápu Petra Pavla, že je třeba se sejít. Mrzí mě, že se Miloš Zeman takto chová,“ zhodnotil kroky dosluhujícího prezidenta opoziční poslanec Králíček. První setkání prezidentů totiž nakonec inicioval Pavel, nikoli dosluhující prezident, jak bývá zvykem.

K TÉMATU: Fico útočí na Pavla. Generál za dva dny ukázal, kdo za ním stojí, říká slovenský expremiér

„Překvapilo mě, že Miloš Zeman nevykročil ze svého stínu,“ sdělil europoslanec Pospíšil. V tom mu dal za pravdu i Králíček. Zeman a jeho nástupce se tak po snaze nového prezidenta sejdou 13. února v Lánech. „Je to buranské, je to starý Zeman... Jsem rád, že Pavel sám navrhl termín schůzky,“ dodal Pospíšil.

Pavel není aktivistický

Pavel přitom za svou práci před nástupem do úřadu schytal kritiku. Podle politologa Ladislava Mrklase by měl být aktivní, nikoli aktivistický. „Je aktivní, neudělal nic, co by nasvědčovalo tomu, abychom říkali aktivistický,“ hájil Pavla Pospíšil. „Vnímám ho jako aktivního, jeho kroky respektuji,“ souhlasil Králíček.

Nově zvolený prezident Pavel zároveň také uvedl, že na Pražském hradě udělá velký audit. „Nikdo neví, co tam najde. Deset let, Zeman a jeho lidé, je to garnitura… Nepřekvapuje mě, že Pavel chce udělat audit,“ reagoval Pospíšil.

V tom mu dal opět zapravdu i Králíček, podle kterého je logické, že nový prezident chce začít s čistým stolem. Ve vysílání CNN Prima NEWS zmínil, že okolí dosluhujícího prezidenta vnímá jako bezpečnostní riziko.

Pavel zároveň už dopředu nevyloučil ani případná trestní oznámení směrem k lidem okolo Miloše Zemana. Na taková slova si měl ale podle Pospíšila počkat. „Bude to vypadat jako pomsta… Ať se udělají seriózní audity a pak se vše vyhodnotí podle závěru,“ dodal europoslanec.

Tagy: