Zeman o propadáku levice: ČSSD je krásná strana s neschopným vedením. Komunistů mi líto není

Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové na zámku v Lánech

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 25.9.2022

ČSSD je velká a krásná strana, ale má naprosto neschopné vedení, prohlásil v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS prezident Miloš Zeman. Podle něj spolu s komunisty sociální demokraté „totálně prohráli“. KSČM ale nelituje.

„Dvě levicové strany totálně prohrály. Komunisty nelituji, nedokázali se rozejít se svojí minulostí od procesů v 50. letech přes souhlas s okupací,“ hodnotil v Partii komunální a senátní volby Zeman.

Lituje podle svých slov ale Sociální demokracii. „Ta v minulých volbách získala pět procent hlasů, teď má jedno procento. Jsem velmi ješitný chlap, vždy se chlubím, že když jsem byl předsedou ČSSD, tak se tato strana za pět let dostala ze 7 na 32 procent. Je to velká, krásná strana, ale má naprosto neschopné vedení,“ pustil se prezident do šéfa strany Michala Šmardy.

„Úspěch každé strany se měří schopností vedoucích představitelů. Tečka,“ podotkl.

Poté, co se ČSSD nedostala loni v říjnu do Sněmovny, se strana potýká s velkými problémy. V komunálních volbách dokonce někteří její zástupci kandidovali pod jinou značkou, ČSSD na kandidátkách skrývali. Doufali ale v úspěch ve volbách, který jim měl pomoci vrátit se zpět do vysoké politiky. Šmarda si dokonce komunální volby vytkl jako stranickou prioritu.

Volby vyhrály SPD a ANO

Prezident v Partii okomentoval i výsledky dalších stran. „Objektivní kritérium, přes které nejede vlak, je rovnání počtu mandátů. Nejvíce nových mandátů získala SPD, další úspěšný subjekt je hnutí ANO. V poli poražených jsou mírně ODS a lidovci, středně Piráti a silně STAN,“ zhodnotil.

„Když jeden vyhraje, druhý musí zákonitě prohrát. Jestliže se všichni prohlašují za vítěze, tak to znamená, že některý z nich lže, a když budeme zdvořilí, tak některý z nich je pokrytec,“ zdůraznil Zeman.

Reagoval tím na to, že se ve volbách označili za vítěze jak zástupci hnutí ANO, tak i členové vládní koalice, především Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). „Posílili jsme i ve volbách do obcí a měst. Třeba v krajských městech to vypadá, že jsme prakticky všude získali více než před čtyřmi lety, držíme první místo v Praze, Plzni, Českých Budějovicích. Ve srovnání se situací před čtyřmi lety je posun výrazný, naši voliči si nenechali vnutit teze o referendu o práci vlády. Pokud k tomu tak přistupovali, ocenili ji a já jim za to děkuji,“ uvedl v sobotu na tiskové konferenci premiér a šéf ODS Petr Fiala.

V komunálních volbách tradičně nejvíc mandátů získala místní sdružení nezávislých kandidátů, ze stran jako před čtyřmi lety KDU-ČSL. Druhá byla ODS a třetí hnutí Starostové a nezávislí (STAN). V porovnání s výsledkem v roce 2018 zaznamenaly výrazný propad počtu zastupitelů sociální demokraté, komunisté i STAN. Ztratily také ostatní strany vládní koalice. Výrazněji si polepšilo opoziční hnutí SPD, mírně i ANO, které uspělo ve většině velkých měst.

Vítězem prvního kola senátních voleb je ANO před ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Premiérové zastoupení v senátním finále bude mít za týden z parlamentních stran SPD. Strany vládní koalice si ale bez ohledu na výsledek voleb většinu v horní parlamentní komoře udrží.

Partii s prezidentem Zemanem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: