Zeman připomněl covidový let a popřál české výpravě. Odmítl politické zneužívání olympiády

Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman odmítl politické zneužívání olympijské myšlenky, konkrétně bojkotu olympiády včetně ohlášené neúčasti politiků. Uvedl to ve zdravici českým olympionikům mířícím na zimní hry v Pekingu, kterou v sobotu zveřejnil Hrad na svém webu. Sportovcům popřál úspěch i zdraví, organizátorům pak profesionalitu, aby se nestalo, že ve výpravě budou neočkovaní proti koronaviru.

„Jsem zásadně proti zneužívání olympijské myšlenky pro politické cíle. Zažili jsme to kdysi dávno jak v Moskvě (1980), tak v Los Angeles (1984). Nyní je jemnější forma tohoto zneužití, kdy bojkot se vyhlašuje jenom u politiků a nikoliv u sportovců,“ uvedl Zeman.

K diplomatickému bojkotu her v Pekingu se rozhodly přikročit USA, Británie, Kanada, Austrálie nebo Japonsko, které tam nehodlají vyslat vládní představitele. Rozhodnutí odůvodnily porušováním lidských práv v Číně.

K bojkotu se přidal i Senát

Podobný bojkot už loni v červnu doporučil český Senát, s nímž Zeman nemá dobré vztahy mimo jiné kvůli senátní misi na Tchaj-wan. Senátoři poukázali na zkušenosti z letní olympiády v Pekingu v roce 2008, kdy čínský režim v rozporu se závazkem uspořádat hry jako svobodné a otevřené omezil volný pohyb sportovců i novinářů. Podobná omezení se chystají i nyní.

„Upřímně řečeno, když někteří političtí bafuňáři na olympijských hrách nebudou, nic hrozného se nestane,“ uvedl v souvislosti s diplomatickým bojkotem Zeman, který bývá označován za přítele Číny.

Český velvyslanec v Číně Vladimír Tomšík podle projektu Sinopsis loni v rozhovoru s čínským deníkem Beijing Daily řekl, že na Zemanovu žádost vyjadřuje podporu únorovým zimním olympijským hrám v Pekingu. Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) následně telefonicky požádal Tomšíka, aby se zdržel dalších takových výroků, neboť nezapadají do připravované revize vztahů ČR s Čínou.

Prezident zároveň sportovcům popřál, aby je nepostihly žádné „organizační zmatky“, které podle něj znemožnily několika sportovcům účast na loňské letní olympiádě v Tokiu. Mezinárodní olympijský výbor i Český olympijský výbor by měly být složeny z profesionálních organizátorů, „nikoli z amatérů, kteří pouští do letadla nenaočkované osoby“, dodal Zeman. Z výpravy letadlem do Tokia mělo šest členů pozitivní test na koronavirus, mimo jiné neočkovaný lékař Vlastimil Voráček.

Tagy: