Hrad žádá po Stehlíkové milion a omluvu. Ta na svých slovech o Zemanově alkoholismu trvá

Džamila Stehlíková

Hrad chce po Stehlíkové peníze

Prezidentská kancelář žádá po psychiatričce Džamile Stehlíkové milion korun a omluvu za její výroky, že zdravotní problémy prezidenta Miloše Zemana souvisí s alkoholickou jaterní cirhózou. Stehlíková to v neděli uvedla na Twitteru. Bývalá ministryně pro lidská práva stále trvá na tom, že má pravdu.

„Kolik stojí pravda o prezidentovi? Na Západě to může stát abdikaci prezidenta, v Bělorusku či Rusku platí občan životem nebo vězením, a to i za post na Facebooku. V Česku zaplatíte milion korun. Tolik po mně chce prezident Zeman za pravdu o jeho závislosti na alkoholu. Plus omluvu,“ napsala Stehlíková na Twitter.

Právník Marek Nespala Stehlíkové podle webu iDNES.cz už zaslal předžalobní výzvu. Žádá v ní omluvu za výrok, že „lze předpokládat, že prezident Miloš Zeman byl hospitalizován kvůli metabolickému rozvratu v rámci alkoholické jaterní cirhózy“. Pokud se Stehlíková neomluví, Hrad bude podle Nespaly reagovat žalobou. Omluvu psychiatrička dlouhodobě odmítá.

Kontroverzní výroky Stehlíkové o zdraví hlavy státu pochází z podzimu minulého roku. Zeman byl krátce po říjnových sněmovních volbách hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Tam nakonec strávil téměř dva měsíce.

Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s jeho chronickým onemocněním. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpí nechutenstvím. Člen prezidentova lékařského konzilia chirurg Pavel Pafko naznačil, že jde o cirhózu jater.

Stehlíková: Mynář Zemana zneužívá

Kromě Zemanova zdravotního stavu se média v tomto období často věnovala i přístupu Zemanova nejbližšího okolí k celé události, a to především ze strany Kanceláře prezidenta republiky. Ta o pracovní způsobilosti Zemana komunikovala velmi spoře. Dlouho tak nebylo jasné, zda je hlava státu vůbec schopna vykonávat nadále své pracovní povinnosti.

Za to Hrad kritizovali mnozí opoziční poslanci, většina senátorů i Stehlíková. Ta dokonce šéfa kanceláře Vratislava Mynáře obvinila z toho, že Zemana zneužívá.

„Pan Mynář nechápe váhu lidského života. Jde o ubohou parodii a Mynářovu snahu udržet si moc. Mohl se zdržet toho divadla a ponižování lidské důstojnosti,“ hodnotila například ve vysílání CNN Prima NEWS schůzku Zemana s tehdejším předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) v nemocnici. Návštěvu organizoval právě Mynář.

Tagy:
zdraví nemocnice omluva Miloš Zeman Vratislav Mynář žádost odškodnění Pavel Pafko Pražský hrad Ústřední vojenská nemocnice cirhóza Kancelář prezidenta republiky Džamila Stehlíková cirhóza jater Marek Nespala předžalobní výzva