Putin udělal šílenou chybu. Překročil červenou čáru, ekonomika musela stranou, tvrdí Zeman

Ruský prezident Vladimir Putin učinil napadením Ukrajiny šílenou chybu. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to prohlásil končící prezident Miloš Zeman. Poznamenal také, že do začátku invaze měl k Rusku stejný vztah jako Německo, ekonomická spolupráce však po zahájení války musela ustoupit bezpečnostním zájmům.

Zeman ve speciálním vysílání Partie Terezie Tománkové, kde vystoupil naposledy coby prezident, hájil svoji dřívější předválečnou politiku směrem k Ruské federaci.

„Moje politika byla shodou okolností – ne, že bych to kopíroval – přesně stejná jako politika Německa. Německá politika se celou dobu orientovala na Rusko z velice prostého důvodu, protože potřebuje dodávky relativně levných energetických surovin. Proto Němci podporovali například i plynovod Nord Stream 2,“ vysvětlil Zeman.

ČTĚTE TAKÉ: Milionář, o kterém se mluví. Takhle bydlí Vratislav Mynář a jeho manželka Alex

Mimo jiné řekl, že dnes už bývalá dlouholetá německá kancléřka Angela Merkelová i jiní politici mnohokrát navštívili ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podle končící hlavy státu byl český postoj podobný jako ten německý. „Myslím, že i česká ekonomika potřebovala levné energetické suroviny. Proto myslím, že bylo rozumné, aby ekonomická spolupráce s Ruskem tehdy probíhala,“ uvedl Zeman.

Vzápětí dodal, že po zahájení ruské invaze na Ukrajinu však bezpečnostní zájmy musely být nadřazené těm ekonomickým. „To skončilo onou šílenou Putinovou chybou, chcete-li zločinem, kdy napadl Ukrajinu. Tím pádem byla červená čára překročena,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS Zeman.

Na druhou stranu je důležité připomenout, že Zeman do Ruska jezdil i poté, co Putin v roce 2014 anektoval ukrajinský poloostrov Krym. Účastnil se například i vojenské přehlídky Dne vítězství v Moskvě.

Zeman má vša pro tuto událost vysvětlení. „Platí, že když jsem na oslavě Dne vítězství, tak to dělám proto, jelikož tu padlo 150 tisíc sovětských – nejen ruských – vojáků. Uctíval jsem oběti těchto vojáků při osvobození Československa. To je vše, jinou motivaci to nemělo,“ prohlásil končící prezident.

Poslední televizní rozhovor Zemana jako prezidenta si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: