Zeman se pustil do odborů: Návrh na pracovní volno je jako díra do záchranného člunu

Prezident Zeman ve Sněmovně

Miloš Zeman podpořil ve Sněmovně návrh rozpočtu na příští rok

Prezident Miloš Zeman se ostře pustil do odborů za návrh, aby bylo 13. nebo 16. listopadu volno a lidé nešli do práce. S nápadem přišel předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, pomohlo by to podle něj zbrzdit šíření koronaviru. Vláda to ale i přes souhlas ČSSD odmítla.

„Někteří dobráci, kteří navrhují výdaje ze státního rozpočtu, se podobají lidem navrtávajícím díry do dna záchranných člunů se zdůvodněním, že bude usnadněna plavba,“ prohlásil v projevu ve Sněmovně prezident Miloš Zeman.

Jako příklad uvedl návrh odborů na to, aby zaměstnanci 16. listopadu nešli do práce. „Mám odbory rád, ale jejich nápad, aby se přilepily dva dny k 17. listopadu, mi připadá jako mrhání prostředky, protože i ony musí vědět, že to znamená ztrátu 24 miliard korun za pouhé dva dny,“ uvedl Zeman.

Odbory navrhly vládě, aby letos na 16. listopadu, případně i na pátek 13. listopadu, stanovila den pracovního volna, což by spolu s víkendem a státním svátkem 17. listopadu pomohlo zamezit šíření koronaviru a zlepšit kritickou situaci v nemocnicích.

Podle ministra vnitra a předsedy Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) jde o dobrý nápad. Ideu naopak nepodpořil premiér Andrej Babiš (ANO) a vláda návrh nakonec definitivně odmítla.

Tagy: