Zeman se znovu setká s Pavlem. Prozradil, kdy se stěhuje i co mají dělat jeho spolupracovníci

Vratislav Mynář si o bezpečnostní prověrku přísně tajné zažádal jako frajer, i když ji nepotřeboval. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl Miloš Zeman. Dosluhující prezident se rozmluvil o plánech i skandálech svých blízkých spolupracovníků, ale i o tom, co v budoucnu chystá on sám. Znovu by se měl setkat se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem, a to ještě před inaugurací.

V pátek byl přítomen naposledy jako prezident na Pražském hradě, zámek v Lánech by pak Zeman měl opustit v úterý. A co končící hlava státu chystá v budoucnu? Po odchodu z funkce zřídí kancelář, asistentku mu bude dělat jeho žena Ivana. Zeman k tomu s nadsázkou dodal, že je jeho žena bez práce a že je třeba snižovat nezaměstnanost.

„Malá kancelář by měla být v nějaké uličce blízko Hradu. Půjde o takové místo setkávání pro lidi, kteří se se mnou budou chtít vidět. Podobně to měl a má například Václav Klaus,“ řekl Zeman v rozhovoru s moderátorkou Terezií Tománkovou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Milionář, o kterém se mluví. Takhle bydlí Vratislav Mynář a jeho manželka Alex

Zemanovi končí prezidentský mandát 8. března. O den později proběhne inaugurace zvoleného prezidenta Petra Pavla. Oba muži se ještě před ceremoniálem znovu setkají. Zeman v této souvislosti zmínil, že už s Pavlem hovořil o takzvaném „prezidentském údělu“. Končící hlava státu tak označuje nesoulad mezi přímou volbou prezidenta, která mu poskytuje obrovský mandát, a jeho pravomocemi definovanými v Ústavě.

A co budou dělat v budoucnu Zemanovi nejbližší spolupracovníci? Hradní kancléř Vratislav Mynář již uvedl, že nechce usilovat o žádné místo ve státní správě. „Není to klišé, za těch deset let jsem se vůbec nevěnoval své rodině, mojí paní a mým dvěma malým dětem. Poté, co si odpočinu, chci vysadit a věnovat se převážně rodině. Nejsem na tom ale finančně tak, že bych mohl jít už do důchodu,“ řekl.

Mynářovo působení v Kanceláři prezidenta republiky provázelo za uplynulou dobu hned několik skandálů. Před pár dny například přišel web Seznam Zprávy s tvrzením, že Mynář mezi roky 2019 a 2021 zdarma ulovil v Lánské oboře 11 kusů zvěře za více než 250 tisíc korun, přičemž podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) byl jeho postup v rozporu s tehdejšími pravidly.

Zeman podle svých slov o těchto aktivitách Mynáře nevěděl. „V pátek jsem se Vratislava Mynáře ptal, o co jde. On mi říkal, že ten zmíněný pasus byl nakonec NKÚ zrušen. Prý šlo o regulační bezpoplatkové lovy. Chápu, že toto bulvární téma lidi zajímá. Řeknu vám upřímně svůj názor. Nejsem papaláš. Lidé, kteří loví zvěř z nějakých prestižních důvodů, příliš nechápu,“ přiznal Zeman ve vysílání CNN Prima NEWS.

Částečně se však svého kancléře zastal: „Na druhé straně pan kancléř je dlouholetý myslivec, tak mu to nedalo a propadl pokušení. Nedá se říct, že bych z toho byl nadšený, i když mi tvrdil, že je to legální. Historicky dodávám, že jsem četl kroniku lovů v Lánské oboře od roku 1921. Jeden z největších lovců byl bývalý Masarykův kancléř Přemysl Šámal. Možná se Vratislav Mynář rozhodl pokračovat v této tradici.“

Mynář byl také stíhán kvůli dotačnímu podvodu, kritici mu rovněž vyčítali, že nezískal prověrku „přísně tajné“, o kterou žádal s několikaměsíčním zpožděním od nástupu do funkce. Zeman nejdříve tvrdil, že Mynáře v případě nezískání prověrky na stupeň přísně tajné odvolá, což ale nedodržel.

„Pan kancléř má prověrku na ‚vyhrazené‘, stejně tak paní Vohralíková, která ho nahradí. Zákon navíc vůbec neukládá kancléřům, aby měli bezpečnostní prověrku. Vratislav Mynář si o bezpečnostní prověrku přísně tajné zažádal jako frajer, i když ji nepotřeboval. Z kruhů blízkých NKÚ jsem slyšel výrok, který budu nezdvořile citovat: ‚Kdyby si ten blbec řekl o tajné, tak to dostane‘,“ řekl Zeman.

Prověrka přísně tajné je však podle mnoha expertů pro vedoucího prezidentské kanceláře důležitá, aby mohl kancléř přistupovat k některým utajovaným dokumentům.

Ovčáček: Trošku bych si od politiky odpočinul

Mezi kontroverzní postavy ze Zemanova okolí patří také jeho externí poradce Martin Nejedlý. Zeman jeho budoucnost popsal následovně: „Pana Nejedlého jsem se ptal. On podniká v nějakých benzinových pumpách nebo v něčem podobném, takže se k tomu vrátí. Na Hradě měl sice kancelář, ale nebral žádný plat. Jeho role celou dobu spočívala v kontaktu s českými podnikateli v rámci ekonomické diplomacie.“

A kam budou směřovat kroky hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka? „Pan Ovčáček sedí za vámi. Až skončí naše povídání, můžete se ho pak zeptat. Jeho odpověď se zájmem vyslechnu, protože to sám nevím,“ odpověděl Zeman na dotaz Terezie Tománkové.

Redakce CNN Prima NEWS vzápětí směřovala dotaz přímo na Ovčáčka. „Budu několik dnů předávat úřad mé nástupkyni. Pak si hodlám vzít na několik týdnů dovolenou, abych si trošku odpočinul. Pak mám v plánu zamířit za novými výzvami, rozhodně ale ne ve státním sektoru. Mám nabídky ze soukromého sektoru. Trošku bych si od politiky a žurnalistiky odpočinul,“ prozradil Zemanův mluvčí.

Tagy: