Zeman si při ceremoniálu rýpl do rektora JAMU. Kvůli hrám o Ovčáčkovi mu nepodal ruku

Petr Michálek

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval jedenáct nových rektorů vysokých škol. Letošní akce na Pražském hradě si však získala větší pozornost než dřívější v předešlých letech. Nový rektor Mendelovy univerzity Vojtěch Adam už nyní čelí výzvám k rezignaci. A přímo během ceremoniálu zaujal sám Zeman, když jako jedinému nepodal ruku novému rektorovi Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Petru Michálkovi. Ten totiž napsal sérii satirických her o Zemanově mluvčím Jiřím Ovčáčkovi.

Zeman při ceremoniálu jmenování nových rektorů akademikům poblahopřál potřesením ruky a poté jim předal do rukou jmenovací listiny. Výjimku však učinil u nového rektora brněnské JAMU Michálka. Tomu ruku nepodal, pouze předal desky se jmenováním.

Aby toho nebylo málo, tak si do Michálka nepřímo rýpl při svém proslovu. Zeman totiž vyjmenoval, že mezi novými rektory jsou například lidé, kteří vystavili kapličku na Antarktidě či získali Fulbrightovo stipendium na Harvardu, ale také „lidé, kteří neuspěli v senátních volbách a možná to je vedlo k tomu, aby kandidovali na funkci rektora“.

Do poslední kategorie spadá právě Michálek, který v roce 2020 kandidoval coby člen hnutí STAN v senátních volbách na Zlínsku. Nedostal se však ani do druhého kola.

Důvodem Zemanových výpadů je pravděpodobně nevraživost vůči Michálkovi kvůli jeho divadelním hrám. Nový rektor JAMU je totiž autorem tria satir pojmenovaných Ovčáček čtveráček, Ovčáček miláček a Jednou budem dál. První dvě hry se dočkaly dokonce projekce v kinech.

Jak už názvy prvních dvou napovídají, hry se točí kolem poměrů prezidentova okolí. Jak známo, Jiří Ovčáček jeZemanův tiskový mluvčí, který je za svůj styl komunikace s veřejností často kritizován.

Nový rektor pod palbou

Jmenování nových rektorů zaujalo také kvůli kontroverzím kolem nového představitele Mendelovy univerzity v Brně Vojtěcha Adama. Dosud uznávaný chemik se totiž podle expertní komise dopustil hned několika pochybení ve svých pracích.

Adama tak k rezignaci z nového postu vyzvala jeho předchůdkyně Danuše Nerudová či předseda Učené společnosti ČR Pavel Jungwirth. „Udělala jsem všechny kroky k tomu, aby obvinění Vojtěcha Adama byla řádně prošetřena. Osobně jsem mu doporučila, aby vzhledem k závěrům komise zodpovědně zvážil rezignaci,“ oznámila Nerudová.

Sám Adam však rezignaci odmítá. „Nejsem si vědom, že by pochybení, která se u několika vědeckých prací objevila, byla natolik závažná, aby vedla k tak rezolutnímu a nezvratnému kroku, jako je rezignace. Já si velmi vážím práce mé předchůdkyně, na niž bych rád navázal, na druhou stranu do čela Mendelovy univerzity v Brně jsem byl řádně a legitimně zvolen a podporu lidí, kteří za mnou stojí, bych nerad zklamal,“ sdělil Adam.

Tagy:
rituál Miloš Zeman STAN vysoké školy Jiří Ovčáček Danuše Nerudová Mendelova univerzita univerzita Pražský hrad rektor JAMU Mendelova univerzita v Brně Vojtěch Adam Petr Michálek Volby do Senátu Parlamentu České republiky Janáčkova akademie múzických umění v Brně