Zeman volil Babiše: Člověk bez politických zkušeností je rizikem pro občany i sám sobě

Dosluhující prezident Miloš Zeman v lánské škole odevzdal svůj volební hlas, a to bývalému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Výběr zdůvodnil tím, že „člověk bez politických zkušeností je rizikem pro občany i sám sobě“. Hlava státu už dopředu avizovala, že šéfa hnutí ANO z osmičky kandidátů považuje za nejlepší možnost.

„Především by (nastupující prezident) měl mít velké politické zkušenosti. Člověk, který v politice začíná a tyto zkušenosti nemá, je rizikem pro všechny občany, ale také sám pro sebe,“ zdůvodnil volbu svého nástupce.

„Když nemá velké politické zkušenosti, tak sice přinese něco zajímavého a nového, ale jenom ve stejném smyslu jako v matematice existují záporná čísla. A my potřebujeme spíše čísla kladná,“ doplnil. Zeman sice přímo bývalého premiéra Andreje Babiše nejmenoval, ale řekl, že volil člověka z politickou zkušeností. Už dříve oznámil svou podporu Babišovi, u ostatních kandidátů naopak absenci politických zkušeností kritizoval.

Zeman vyjádřil přání, aby ten, kdo přijde do prezidentského úřadu po něm, nebyl automat na podpisy, aby to nebyl jenom ceremoniář, který každému uhne a každému vyhoví a aby to byl aktivní politik, který dokáže prosadit svůj názor.

Hlasování v přímé volbě označil za nesmírně zásadní. Občané tak jsou podle něj vtaženi do politiky a musí přemýšlet, komu dají svůj hlas. A když se tohoto práva vzdají, tak vlastně kapitulují, řekl. Jako druhý důvod uvedl, že v přímé volbě nemohou prakticky existovat intriky, protože voličů je několik milionů, zatímco poslanců a senátorů 281. Prezidenta dříve volil Parlament, první přímá volba se konala v roce 2013.

Zeman funkci prezidenta zastává od roku 2013, když v druhém kole porazil Karla Schwarzenberga. O pět let později mu dali voliči přednost před Jiřím Drahošem.

Tagy: