PŘEHLEDNĚ: Jak volí politici? U ODS překvapivě boduje outsider. V ANO a SPD mají jasno

Prezidentské volby se blíží a o tom, koho budou volit, přemýšlí i poslanci. V opozičních hnutích ANO a SPD mají jasno, podpisem totiž podpořili kandidátku svých zástupců. Ve vládní pětikoalici se ale neshodnou. CNN Prima NEWS sepsala přehled, kdo koho bude volit.

Vládní koalice podpořila tři kandidáty – Pavla Fischera, Danuši Nerudovou a Petra Pavla. Redakce CNN Prima NEWS proto oslovila většinu poslanců pětikoalice a dalších jejích politiků s dotazem, kdo je jejich favoritem.

ODS

V ODS se často hlásí k senátorovi Pavlu Fischerovi, který podle všech průzkumů nemá moc šancí probojovat se do druhého kola. Další hojně zmiňovanou variantou je jeden z favoritů, generál Petr Pavel. „Podepsal jsem kandidaturu Pavlu Fischerovi, pokládám za velmi pravděpodobné, že mu hodím i svůj hlas. Ale kdybych měl pocit, že hrozí nějaké špatné varianty, tak to třeba ještě změním. Rozhodnu se až v pátek,“ řekl CNN Prima NEWS šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

K Fischerovi se hlásí i šéf Senátu Miloš Vystrčil. „V prvním kole prezidentských voleb volím Pavla Fischera. Dobře ho znám. Je zkušený, má odvahu, charakter a lidskost. Neříká lidem pouze to, co chtějí slyšet. Není populista, má rád tuto zemi jako vlastní děti a podle toho se chová. Je pro Česko nejlepší volbou,“ napsal na sítě. „Tento národ není kompetentní k přímé volbě, neboť se domnívá, že prezident má vzejít z marketingové show. Jenže nemá. Pavel Fischer je jasnou volbou. Nejvhodnější kandidát. Bez debat,“ přidal se i starosta Řeporyjí z ODS Pavel Novotný.

Další zástupci strany se hlásí ke generálovi ve výslužbě Petru Pavlovi. „Nejvíce splňuje mé představy o důstojném výkonu funkce hlavy státu. Oceňuji zkušenosti, rozvahu, nadhled. Podle mě má velké schopnosti spojovat lidi v této zemi,“ svěřil se CNN Prima NEWS poslanec Pavel Kašník. „Stále se rozhoduji, ale v tuto chvíli jsem nejblíže volbě generála Petra Pavla. Protože ze dvou kandidátů, mezi kterými se teď rozhoduji, to je Pavel Fischer a Petr Pavel, je mi generál v tuto chvíli bližší,“ souhlasil i poslanec Jiří Havránek.

Europoslanec Jan Zahradil přiznal, že chtěl původně volit Josefa Středulu. „Situace se ale změnila poté, co oznámil, že z volby odstoupí. Nyní budu volit Danuši Nerudovou,“ řekl redakci.

Další zástupci největší vládní strany se zatím nerozhodli nebo nechtějí veřejně říkat, komu svůj hlas hodí. Mezi ty patří i premiér Petr Fiala nebo ministři Martin Baxa i Martin Kupka. „Ještě nemám jasno. Rozhoduji se mezi Pavlem Fischerem, který mi je názorově nejblíž, a mezi Danuší Nerudovou a Petrem Pavlem. Volit ale určitě půjdu,“ řekl ministr dopravy Kupka CNN Prima NEWS.

Svou volbu neprozradili ani poslanci Petr Bendl, Stanislav Blaha nebo Ivan Adamec. „Rozhodnu se až na poslední chvíli. První kolo je pro mě obtížné a ve druhém kole budu volit toho, kdo je pro mě nejpřijatelnější. Vadí mi, že média vypíchla tři favorizované kandidáty a ostatních pět jsou tam jako ocásci. Budu pravděpodobně volit jednoho z nich,“ přiznal.

„Před lety tu byl velký tlak na to, aby se z nepřímé volby stala přímá. Volba se přenesla do rukou lidí. Proto podle mě nemá v tuto chvíli ani moc význam sdělovat nějaké preference, protože lidé mají rozumu dost a jsem přesvědčený, že i když budeme ukazovat na kohokoliv, tak to lidi nemotivuje k tomu, aby své rozhodnutí změnili. Navíc je tyto volby pro mě nabídka kandidátů tak slabá, že se nechci za žádného kandidáta otevřeně stavět. K volbám půjdu, ale bude to pro mě volba nejmenšího zla,“ komentoval i místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

STAN

Ve volbě se neshodnu ani poslanci druhé největší vládní strany – hnutí STAN. Ti, kteří redakci na dotaz odpověděli, nejčastěji volí generála Pavla. „Má dlouholeté diplomatické zkušenosti, jasně říká, že bude dodržovat ústavu a především má ze všech kandidátů největší potenciál spojovat rozdílné názory,“ vysvětlil například poslanec Ondřej Lochman.

„Budu volit generála Petra Pavla, protože mi na tuto pozici připadá nejvíce kompetentní. Je to solidní a demokratický kandidát,“ přidala se i Pavla Pivoňka Vaňková. Pavla volí i senátor za STAN a kandidát na prezidenta z roku 2018 Jiří Drahoš. „V čele naší země bych rád viděl člověka, který má jasné názory, není jen marketingovým produktem a těší se respektu u našich partnerů v zahraničí,“ vysvětlil na sítích.

Místopředseda hnutí Jan Lacina hlasem podpoří ekonomku Danuši Nerudovou. „Z nabídky těch, kteří nejsou zbabělci a nebojí se přijít do televizní debaty obhajovat své názory a svůj životní příběh, volím pro páteční první kolo prezidentských voleb Danuši Nerudovou. Myslím, že je namístě, aby 105 let po vzniku našeho státu stanula v jeho čele poprvé žena. A navíc žena natolik mladá, že už nemusíme řešit, zda se zadala, či nezadala s tím hnusným totalitním režimem, v němž jsem, bohužel, vyrůstal,“ vysvětlil.

Poslanec STAN Michael Rataj přiznal, že svůj hlas hodí Pavlu Fischerovi. „Považuji jej za nejlépe připraveného, kompetentního demokratického kandidáta bez komunistické minulosti s vysokým morálním kreditem,“ zdůraznil. Poslanec Josef Flek podpoří druhého senátora, který se volby účastní. „V prvním kole budu volit srdcem – lékaře a senátora Marka Hilšera. V případě, že nepostoupí do druhého kola, budu se rozhodovat podle zdravého rozumu,“ uvedl.

Další zástupci STAN ještě nemají rozhodnuto. Mezi ty patří například poslanec Petr Letocha, místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová nebo ministr školství Vladimír Balaš. „Mám několik favoritů, to jsou všichni kromě pana Bašty, Babiše a Diviše. Nakonec se rozhodnu asi srdcem, možná ale taky hlavou. A to asi až ve volební místnosti,“ popisoval CNN Prima NEWS.

Koho zvolí, redakci nechtěl prozradit například poslanec a bývalý ministr školství Petr Gazdík nebo poslankyně Barbora Urbanová. „Budu volit jednoho z dvojice Pavel, Nerudová. Samozřejmě budu schopna vybrat jednoho kandidáta, ale momentálně se nechci podílet na další polarizaci společnosti a hádkách, kdo je lepší,“ napsala.

KDU-ČSL

I mezi poslanci KDU-ČSL vede generál Pavel. „Vnímám ho v tuto chvíli jako osobu, která má reálnou šanci být prezidentem. A já chci volit někoho, kdo má reálnou šanci. Z těch, kdo ji mají, mi přijde jako přijatelná osoba,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Aleš Dufek.

„Budu volit Petra Pavla, protože si myslím, že je klidný a rozvážný, lidi spojuje a Českou republiku by dokázal důstojně reprezentovat navenek, což prokázal i ve svých předchozích pozicích,“ přidal se i poslanec Michael Kohajda. „Jasně se ukazuje, že Petr Pavel dokáže jednat s chladnou hlavou, neútočí na své protivníky. Bojuje fér, nenaskakuje na provokace, ale je připraven se proti výpadům protivníků účinně bránit. Takového prezidenta Česko v dnešní době potřebuje,“ uvedl důrazně i lidovec Tom Philipp.

„Ještě nejsem úplně rozhodnutý, ale v posledních dnech zvažuji generála Petra Pavla. Působí na mě tak, že by nepřispíval k prodloužení příkopů, které teď můžeme v naší společnosti sledovat,“ vysvětlil poslanec Jiří Horák. Svůj hlas Pavlovi hodí i Šimon Heller. Ten na sociální sítě napsal několik důvodů. Mezi ty patří příjemné osobní setkání, zkušenosti i to, že Pavel podle něj dokáže zachovat chladnou hlavu. K volbě Pavla se už dřív v rozhovoru pro CNN Prima NEWS přihlásil i europoslanec Tomáš Zdechovský.

Danuši Nerudovou veřejně podpořil jihomoravský hejtman za KDU-ČSL Jan Grolich, který zároveň avizoval, že ji vhodí svůj hlas. Mezi důvody uvedl, že rozumí ekonomice, bude aktivní, je to žena, zná ji osobně a že nechce volit „krásné čtvrté místo“.

Senátoru Pavlu Fischerovi nejspíš dá hlas šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný. „Ještě nejsem stoprocentně rozhodnutý. Asi budu volit kandidáta, který mi jde myšlenkově a programově nejlépe a který by byl pro mě nejlepší prezident. To je Pavel Fischer,“ vysvětlil CNN Prima NEWS. Stejně bude volit i první místopředseda strany a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek.

Další lidovečtí poslanci redakci řekli, že se ještě stoprocentně nerozhodli. Mezi ty patří například Pavel Bělobrádek, Vít Kaňkovský nebo Antonín Tesařík. Rozhodují se podle svých slov ale mezi kandidáty, které podpořila koalice Spolu.

TOP 09

Petra Pavla mají v plánu volit i tři poslanci TOP 09. Těmi jsou Matěj Ondřej Havel, Miloš Nový nebo Ondřej Kolář. „Petr Pavel je čestný a charakterní muž, který bude důstojným a kompetentním způsobem zastupovat Českou republiku,“ napsal redakci Nový.

„Generála Pavla budu volit z několika důvodů. Za prezidenta totiž chci člověka, který je rovný, čestný a schopný sebereflexe. Člověka, který nemá potřebu si na nic hrát nebo se přetvařovat, aby se někomu zalíbil. Člověka, který umí přiznat chyby, poučit se z nich, napravit je. Člověka, který ví, co je to čest a morálka a čestně a morálně se také chová. Člověka, který má respekt a je přirozenou autoritou. A nakonec člověka, který nelže,“ vysvětlil na sítích Kolář. Ten je synem diplomata Petra Koláře, který s generálem spolupracuje. V příspěvku na sítích se zároveň opřel do Nerudové kvůli kauze s „rychlotituly“.

Senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin bude volit svého kolegu Pavla Fischera. „Bez váhání jsem mu podepsal kandidaturu na prezidenta. Znám ho dobře a mám ho i osobně rád. Skvěle se orientuje v každé situaci,“ vysvětlil.

Piráti

Koho budou volit pirátští poslanci, zatím není jasné. Na dotaz CNN Prima NEWS odpověděli dva z nich, a to neurčitě. „Zatím nevím, sympatičtí mi jsou paní Nerudová, pan Hilšer a pan Pavel,“ napsal redakci šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Konkrétní jméno nyní prozrazovat nebudu, ale přál bych si na Hradě důvěryhodnou a vyspělou osobnost, která bude ctít principy demokracie, Ústavu a zákony. Která bude naše občany důstojně reprezentovat jak na domácí půdě, tak v zahraničí. A dokáže pro ně být oporou i v náročných časech, kdy se bude snažit spíše společnost spojovat než dále prohlubovat příkopy. Na druhou stranu nehledejme nedostižný ideál, i prezident či prezidentka je obyčejný člověk, který má své chyby jako každý z nás. Podstatné je, že se k nim dokáže stavět čelem a poučit se z nich,“ přidal se i ministr zahraničí Jan Lipavský.

ANO a SPD mají jasno

V opozičních hnutích mají poslanci často jasno. Všech 20 poslanců SPD podepsalo kandidaturu svému kolegovi ze Sněmovny Jaroslavu Baštovi (kandidaturu si musel podepsat i on sám). Poslanci pravidelně opakují, že věří, že se Bašta dostane i do druhého kola.

V ANO je situace trošku komplikovanější. Svému šéfovi Andreji Babišovi podepsalo kandidaturu 56 poslanců ze 72. Babiš to vysvětluje slovy, že někteří poslanci zrovna nebyli v práci. Mluví se ale i o tom, že se svému šéfovi zkrátka podepsat pod kandidaturu nechtěli.

Mezi ty zřejmě patřil i poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, který přiznal, že Babiše ani volit nebude. „Moje preference směřují k Petru Pavlovi,“ řekl CNN Prima NEWS. Babišovi svůj hlas nehodí ani primátor Ostravy z hnutí ANO Tomáš Macura.

Tagy: