Zeman zrušil nedělní debatu na CNN Prima NEWS, v ohrožení je i schůzka s Babišem

Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie na CNN Prima NEWS

Jak je na tom zdravotně prezident Miloš Zeman?

Hrad zrušil účast prezidenta Miloše Zemana v nedělní Partii na Primě a CNN Prima NEWS. Důvodem je zdraví hlavy státu, vysvětlil redakci mluvčí Jiří Ovčáček. Zatím není jasné, jestli se nezruší i avizovaná nedělní schůzka Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

„Pana prezidenta navštívil profesor Miroslav Zavoral, který je jeho ošetřujícím lékařem. Pan profesor doporučil panu prezidentovi, aby omezil pracovní aktivity, které má naplánovány. Pana prezidenta to nesmírně mrzí, musí zrušit účast v nedělní Partii na Primě,“ řekl redakci Ovčáček.

„V každém případě mohu od pana prezidenta vyřídit všem divákům TV Prima a CNN Prima NEWS pozdravy. Je nám líto, že k vysílání nemůže dojít, ale zdraví je teď přednější. Je to to nejdůležitější, co máme. Věřím, že diváci rozhodnutí pochopí,“ dodal mluvčí.

O povolební Partii ale diváci nepřijdou. Volby budou hodnotit přímo jejich vítězové. Partie začíná jako obvykle v 11 hodin a můžete ji sledovat na Primě i CNN Prima NEWS.

Ovčáček už ráno Rádiu Z řekl, že prezident Zeman je 14 dnů ve stavu nemocných. V ohrožení je proto i prezidentova schůzka s Andrejem Babišem, která byla naplánovaná taktéž na neděli.

„V této věci není rozhodnuto. Ale nevylučuji, že schůzka bude odložena. Doporučení lékaře jsou velmi důležitá a je dobře, že je pan prezident vyslyšel. Na základě diskuzí upravujeme program pana prezidenta. Je klíčové, aby nabral sílu na povolební vyjednávání. Pan prezident není omezen ve výkonu ústavních funkcí,“ zdůraznil Ovčáček.

Zeman měl odmítnout návrat do nemocnice

O Zemanově špatném zdraví se spekuluje posledních několik dnů. Exprezident Václav Klaus prohlásil, že Zeman má problém s játry, což souvisí s jeho životním stylem.

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíkové v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedla, že prezident už není schopen hodit obálku do volební urny. Za svá slova si vysloužila ostrou kritiku mimo jiné od bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta. Zeman nebude volit jako obvykle na pražských Lužinách, volební urnu mu dovezou přímo do zámku v Lánech.

Zeman byl v září hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici devět dní. Nemocniční lůžko opustil ve středu 22. září. Mluvčí Hradu sdělil, že lékaři prezidenta v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, že nenalezli život ohrožující problémy a že zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací.

Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral měl tento týden Zemanovi doporučit, aby se vrátil do nemocnice. Prezident to však údajně odmítl. Zavoral následně jel za Zemanem do Lán ve čtvrtek.

Tagy: