Stehlíková přišla s prognózou Zemanova odcházení. Šokovala mě, reagoval politolog

Džamila Stehlíková

360° 7.10.2021

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková pokračuje ve svých prognózách zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedla, že už není schopen hodit obálku do volební urny. Za svá slova si vysloužila ostrou kritiku mimo jiné od bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta.

„Pan prezident je bohužel lidská tragédie. Nevíme, kdo jeho jménem jedná, a jsme v situaci, kdy se můžou dít různé věci. Zeman je vrchní velitel ozbrojených sil a člověk, na kterém závisí budoucnost Česka,“ upozornila v pořadu 360° ve vysílání CNN Prima NEWS psychiatrička Džamila Stehlíková.

Stehlíková je přesvědčena, že prezident odmítl pokračování hospitalizace kvůli závislosti na alkoholu. „Když je závislý bez alkoholu, dochází k život ohrožujícímu stavu a nastává delirium,“ podotkla s tím, že prezident ztrácí paměť. Myslí si, že čeští občané mají právo připravovat se na jeho odchod.

„Pan prezident není schopen trefit ani obálku do urny. Hrad potřebuje nafingovat fotku a hrát silnou politickou kartou,“ konstatovala psychiatrička a k údajné prezidentově nemoci ještě dodala: „Jaterní cirhóza může trvat měsíce, ale sociálně a mentálně můžeme říci, že se v podstatě odcházení dovršilo a je potřeba toho člověka vysvobodit z politických půtek.“

Hrad spekulace o vážných zdravotních problémech prezidenta vyvrací. Ty se vyrojily v úterý večer zejména na sociálních sítích. Zaznívalo dokonce, že hlava státu zemřela. „Jsou to nesmysly, pan prezident je v Lánech a národ ho uvidí v pátek, jak jde k volbám,“ napsal Frekvenci 1 hradní kancléř Vratislav Mynář.

Rozhodl přístup k alkoholu?

Tvrzení o den později upřesnil mluvčí Hradu. Volební urnu totiž Zemanovi odvezou do Lán. „Profesor Miroslav Zavoral (ošetřující lékař prezidenta a ředitel ÚVN, pozn. red.) nedoporučil při své návštěvě ve čtvrtek dne 7. října 2021 prezidentu republiky, aby využil možnosti volit ve volební místnosti. Prezident republiky toto doporučení vyslyšel,“ napsal Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitter. Veřejnost tedy prezidenta neuvidí.

Podle Stehlíkové Zeman Zavorala vyslyšel, aby mu nehrozil převoz do nemocnice, kde nemá tak snadný přístup k alkoholu. „Transplantace jater nepřichází v úvahu. Je na všech prožít si odcházení hlavy státu a uvědomit si, že končí Zemanova éra,“ dodala.

Tyto nepodložené úvahy však zkritizoval politolog Jan Kubáček. „Nechtěl bych se dopouštět toho, co jsem slyšel od paní Stehlíkové. To mě trochu šokovalo. Takhle dělat na dálku medicínu bych si nedovolil,“ uvedl. Souhlasí však s tím, že by si občané o zdravotním stavu prezidenta informace zasloužili.

„Zeman nebude po volbách tančit, bude to odpovídat jeho zdravotnímu stavu. Udělá však maximum, aby si to užil,“ doplnil k roli prezidenta po volbách.

Forejt: Nechci klesnout na úroveň Stehlíkové

Jindřich Forejt, bývalý hradní protokolář z dob Václava Klause i Miloše Zemana, ve vysílání 360° uvedl, že nemá důvod nevěřit tomu, co o zdravotním stavu prezidenta zaznělo z oficiálních míst. „Prezident má zdravotní problémy. Po volbách se aktivně ujme své role pro sestavení vlády,“ uvedl Forejt. „Nechci klesnout na úroveň Stehlíkové. Nikdy s ním nebyla v osobním kontaktu,“ dodal.

Ke slovům Stehlíkové byl velmi kritický i právník, bývalý poslanec ČSSD a nynější kandidát uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci Zdeněk Koudelka. Ten její výroky označil za „vaření z vody“ a „absolutně nedůvěryhodný“. „Nechci klesnout na úroveň výkladu paní Stehlíkové, která vykládá medicínskou zprávu o někom, koho vidí maximálně na obrazovce,“ řekl v pořadu 360° Koudelka.

Ten připouští, že Zeman může mít zdravotní problémy, ale takové, které jsou úměrné jeho věku. Nabízí i důvod, proč se Zeman v posledních dnech sám neobjevuje na veřejnosti, aby tak rozptýlil informace, že je na tom špatně. „Prezident má vzhledem ke svému věku nějaké zdravotní problémy, ale především vím, že pokud ho k něčemu vyzývají novináři, tak je schopen udělat pravý opak,“ dodal Koudelka.

Zeman se má v neděli setkat s premiérem Andrejem Babišem (ANO), aby probrali výsledky sněmovních voleb. Prezident má být také hostem speciální nedělní Partie na CNN Prima NEWS.

Tagy: