Zemanův postoj k rodině Mašínů? Ubožák, vyznamenal otce, poblil syny, kritizoval Topolánek

Zaslouží si bratři Mašínové státní vyznamenání, či nikoliv? Někteří lidé mají členy antikomunistické skupiny z 50. let za vrahy, jiní zase za hrdiny. Prezident Miloš Zeman ani letos návrhu na vyznamenání Josefa Mašína ml. a jeho bratra Ctirada nevyhověl. Zato jejich otci udělil rovnou Řád Bílého lva, tedy nejvyšší státní vyznamenání. Dosluhující hlavu státu za to ostře zkritizoval expremiér Mirek Topolánek.

„Už moji dva předchůdci tak neučinili. Považuji za poctivé uvést, proč to neudělám ani já. Prvním důvodem je, že skupina při svém útěku na Západ dýkou podřízla hrdlo svázanému zajatci. Druhým důvodem je, že zastřelila pokladníka, který převážel výplaty zaměstnancům. Ani jedna z těchto obětí nebyla exponenty komunistického režimu, a proto nejde tyto vraždy vydávat za činy protikomunistického odboje,“ odůvodnil Zeman své rozhodnutí během slavnostního ceremoniálu ve Vladislavském sále.

Diskuse o činech antikomunistické skupiny bratří Mašínu v 50. letech dodnes vyvolávají ve společnosti velké vášně. Kontroverzní téma naplno „ožilo“ opět v polovině června, když Sněmovna navrhla prezidentovi na nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva všech šest členů odbojové skupiny. Zeman však tomuto návrhu nevyhověl. Prezident se tak postavil za ty, podle kterých jsou Mašínové příliš kontroverzní.

Topolánkova ostrá reakce

Za hrdiny má bratry naopak například Mirek Topolánek, který už v roce 2008, tehdy jako český premiér, ocenil odbojovou činnost Mašínů a Milana Paumera (jednoho ze členů skupiny) soukromou iniciativou – Plaketou předsedy vlády.

„Vyznamená otce, neodolá a poblije syny, na které by otec byl hrdý, protože právě k boji za svobodu je vychoval. Ubožák,“ uvedl Topolánek na adresu hlavy státu. Expremiér ve svém vyjádření narážel na fakt, že Zeman letos udělil posmrtně vyznamenání Josefu Mašínovi staršímu.

Josef Mašín starší byl důstojníkem prvorepublikové československé armády a během druhé světové války členem protinacistické odbojové organizace Tři králové. V roce 1941 ho zatkli příslušníci gestapa a o rok později popravili.

Nejvyšší státní vyznamenání ČR, tedy Řád Bílého lva, převzala za Mašína ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Dcera Josefa Mašína staršího a sestra bratří Mašínů Zdena Mašínová totiž uvedla, že ona sama odmítá ocenění od prezidenta převzít.

Josefu Mašínovi mladšímu, který žije trvale v USA, je v současnosti už 90 let. Podle své dcery Barbary se cítí stále dobře. Zároveň je posledním členem skupiny, který je naživu. Ostatních pět mužů včetně Ctirada Mašína, který zemřel v roce 2011, by tak případné vyznamenání dostalo posmrtně. Podle Barbary Masin ani její otec, ani strýc nikdy nelitovali toho, co udělali.

Tagy: