Zemřel legendární dabér Graham. Jeho hlas zněl v seriálu Prasátko Peppa i v Mumíncích

Ve věku 99 let zemřel britský herec a dabér David Graham, který se proslavil především díky nezapomenutelnému hlasu, který propůjčil postavám v seriálech Prasátko Peppa, Mumínci a Zlo nemá šanci. Jeho hlas provázel diváky po několik generací, a to nejen v dětských pořadech, ale i v kultovních sériích jako Pán času, informuje zpravodajství BBC.

David Graham byl jedním z nejvýraznějších dabérů britské televize. Mezi jeho nejznámější postavy patří Dědeček ze seriálu Prasátko Peppa, kde působil od roku 2004 do roku 2021. Věhlas si získal také jako Ferko v Mumíncích či Aloysius Parker, sluha a řidič Lady Penelope, v ikonickém loutkovém seriálu Zlo nemá šanci, uvádí zpravodajství BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie na palubě: Letuška zemřela chvíli před startem před zraky cestujících

Graham také namluvil obávané Daleky, zloduchy ze seriálu Pán času. V rozhovoru pro deník Mirror v roce 2015 vzpomínal na to, jak společně s kolegou Peterem Hawkinsem vymýšleli, jak budou tyto záporné postavy znít. „Zvolili jsme staccatový styl (hudební přednes, kdy jsou tóny co nejvýrazněji odděleny, pozn. red.) a pak ho prohnali syntezátorem, aby byl zlověstnější,“ popsal.

Grahamova kariéra začala už v 50. letech, všeobecné uznání získal až během 60. let právě díky práci na seriálu Zlo nemá šanci. Kromě dabingu vystupoval i před kamerou, například v seriálech jako Coronation Street a Casualty. Graham často zdůrazňoval, že dabing vyžaduje stejné úsilí a nasazení jako jiné herectví, připomíná deník Jersey Evening Post.

„David byl vždy laskavý a velkorysý. Byl to neskutečný talent. Bude nám velmi chybět,“ uvedl pro tiskovou agenturu PA Media Jamie Anderson, syn Gerryho Andersona, tvůrce seriálu Zlo nemá šanci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přes 40 milionů zhlédnutí a milion lajků. Procházka sklízí úspěch ve světové reklamě

Tagy:
společnost BBC celebrity Prasátko Peppa Daily Mirror David Graham Doctor Who Gerry Anderson umění a zábava umění, kultura, zábava a média smrt a umírání společenská rubrika Aloysius Parker Jamie Andersonová Press Association